ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΝΤΖΟΥ

Η Ελλάδα, ο Σόιμπλε και η εικόνα απομόνωσης που έσπασε

της Αμαλίας Κάτζου - Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2017, 16:13 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2017, 16:26
Η Ελλάδα, ο Σόιμπλε και η εικόνα απομόνωσης που έσπασε
Facebook Twitter Whatsapp

Στο ίδιο έργο θεατές… Η αξιολόγηση καθυστερεί, ο Σόιμπλε παίζει τα ρέστα του και επαναφέρει το Grexit, το ΔΝΤ επιμένει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητά νέα μέτρα. Οι καταστροφολόγοι έχουν επιστρέψει δριμύτεροι και τα σενάρια πρόωρων εκλογών δίνουν και παίρνουν. 

Στο ίδιο έργο θεατές… Η αξιολόγηση καθυστερεί, ο Σόιμπλε παίζει τα ρέστα του και επαναφέρει το Grexit, το ΔΝΤ επιμένει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητά νέα μέτρα. Οι καταστροφολόγοι έχουν επιστρέψει δριμύτεροι και τα σενάρια πρόωρων εκλογών δίνουν και παίρνουν. 

Και αυτό που έχει γίνει αντιληπτό κυρίως τις τελευταίες ημέρες είναι πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι πια μόνη της, πως έχασε και τις συμμαχίες που είχε δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα και πως εάν δεν συμβιβαστεί, ο δρόμος είναι ένας: έξοδος από την Ευρωζώνη. 
Την παραπάνω εικόνα την αναπαρήγαγαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πριν αλλά και μετά το Eurogroup της Πέμπτης αλλά και εγχώρια ΜΜΕ. 

Επεσε στο κενό η προσπάθεια του Σόιμπλε

Μόνο που ο Σόιμπλε δεν περίμενε πως μέσα σε λίγες ώρες η προσπάθειά του να περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει κανέναν στο πλευρό της έπεσε στο κενό.  Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν,. Παράλληλα ανέφερε ότι τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά ελπιδοφόρες" τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αλλά και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλαντιμίρ Ντομπρόβσικς επεσήμανε ότι όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και χαρακτήρισε θετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα το 2016 θα καταγράψει υπεραπόδοση των στόχων, τόνισε.
Οι παραπάνω δηλώσει καταδεικνύουν πως υπάρχουν χώρες που βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και είναι αντίθετες στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία εμφανίζει θετικά σημάδια. 

Η συμμετοχή Τσίπρα στη σύνοδο του Νότου και τα μηνύματα 

Παράλληλα η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη δεύτερη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο αποτελεί απόδειξη πως η πολιτική – οικονομική διπλωματία σπάει τη εικόνα απομόνωσης που θέλουν οι Γερμανοί να φτιάξουν για την Ελλάδα. 
Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της 2ης Eυρωμεσογειακής Συνόδου είχε κατιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και σημείωσε τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και μπορεί ο Βόνλφανγκ Σόιμπλε να γίνεται πυρ και μανία όταν πραγματοποιούνται σύνοδοι ερήμην του και μάλιστα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά έχει έρθει η στιγμή να συνειδητοποιήσει πως αυξάνονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως η Ευρώπη χρειάζεται άλλη γραμμή πλεύσης και άλλες πολιτικές. Και μπορεί να θέλει διακαώς να τιμωρήσει προς παραδειγματισμό τη χώρα μας, ωστόσο πια οι ισορροπίες εντός της Ε.Ε. έχουν αλλάξει. 
Επανέρχονται τα σενάρια για δημιουργία ευρω-ομολόγου

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το timing που δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου υποστηρίζουν πως ΕΕ και κεντρικοί τραπεζίτες επεξεργάζονται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη. 
Το σχέδιο που τους παρουσιάστηκε από επικεφαλής κεντρικών τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2016, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση στην χρηματοδότηση της ευρωζώνης, την εισαγωγή των σούπερ ομολόγων, των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων «European Safe Bonds» (ESB).

Τι το φοβερό έχουν αυτά τα ομόλογα περιγράφει η εφημερίδα Handelsblatt. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που κατά τους εμπνευστές του στοχεύει στο να εξαλείψει δια παντός το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη και τους κινδύνους μετάδοσης του «ιού» της κρίσης σε άλλες χώρες.
Αφορά σε ένα πακέτο νέων ομολόγων από κράτη της ευρωζώνης, των ESB, που θα διατίθενται σε επενδυτές, εξασφαλίζοντάς τους από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας. 
Επιπλέον, θα μπορούσαν να συμβάλουν στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου στον οποίο εισέρχονται κράτη και τράπεζες υπό χρεοκοπία. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάθε χώρα του ευρώ θα αναλαμβάνει καταρχήν μόνη της την ευθύνη των χρεών της. Οι διοικητές τραπεζών επεξεργάστηκαν την ιδέα των ESB σε τέτοιο σημείο που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας, η Κομισιόν θέλει να τα συμπεριλάβει στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο, με την οποία θα επιχειρήσει να δώσει στις 25 Μαρτίου νέα ώθηση για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Εξω φρενών ο Σόιμπλε

Στο Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών και η ομοσπονδιακή τράπεζα, η Bundesbank, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Εκείνο που φοβούνται είναι ότι αυτή η εναλλακτική μορφή ευρωομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινοτική ανάληψη των χρεών από την πίσω πόρτα. Όταν το καλοκαίρι του 2012 η ευρωκρίση ήταν στο απόγειό της, η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει με έμφαση ότι ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν, «όσο ζω». Η νέα συζήτηση που ενσκήπτει με αφορμή τα ESB δεν αποτελεί μια ρελάνς της διαμάχης Βερολίνου-Βρυξελλών για τα εάν τα κράτη-μέλη θα ευθύνονται το ένα για τα χρέη του άλλου, αλλά αναδεικνύει και τη διαφωνία για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διότι αντικείμενο κριτικής είναι και το γεγονός ότι την επεξεργασία της πρότασης έχει αναλάβει ομάδα εργασίας της ΕΚΤ.
Βεβαίως το Βερολίνο θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην προχωρήσει η ιδέα του Ευρωομολόγου. Όμως εάν Κομισιόν και ΕΚΤ το αποφασίσουν, τότε τα περιθώρια αντίδρασης του είναι περιορισμένα.