ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΝΤΖΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας, το κλείσιμο της αξιολόγησης και το νέο στοίχημα

της Αμαλίας Κάτζου - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2017, 20:52 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2017, 21:29
Ο Αλέξης Τσίπρας, το κλείσιμο της αξιολόγησης και το νέο στοίχημα
Facebook Twitter Whatsapp

Αποφασισμένος να κλείσει την  αξιολόγηση άμεσα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες του συσκέψεις στο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς που εμπλέκονται με τα διαπραγμάτευση να επιταχύνουν τις ενέργειες τους στα μέτωπα που είναι ανοικτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποφασισμένος να κλείσει την  αξιολόγηση άμεσα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες του συσκέψεις στο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς που εμπλέκονται με τα διαπραγμάτευση να επιταχύνουν τις ενέργειες τους στα μέτωπα που είναι ανοικτά.

Αυτό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας είναι το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου να είναι έτοιμο το staff lever agreement ώστε στο Eurogroup της 20ης Απριλίου να υπάρξει δήλωση που να δείχνει πως η αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μία τέτοια εξέλιξη θα λύσει τα χέρια του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ιούνιο.

Εάν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα έχει επιτύχει το στόχο της και από εκεί και πέρα θα είναι πιο εύκολη η προσέλκυση επενδύσεων και η αισθητή μείωση του ρίσκου της χώρας.

Παράλληλα οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνεται και από ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ισχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων.

Και είναι αλήθεια πως ουδείς μπορούσε να προβλέψει την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, κόντρα μάλιστα στις Κασσάνδρες που εκτιμούσαν πως δεν πρόκειται να πιαστούν οι στόχοι και θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Όχι άλλη καταστροφολογία

Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως όλη αυτή η καταστροφολογία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς. Και στηλιτεύουν το γεγονός πως πάλι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ως απάντηση στη συγκεκριμένη σεναριολογίαοι παραπάνω κύκλοι δίνουν τη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσφατα : «Η αποπληρωμή του δανείου 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, στη βάση συμβατικής υποχρέωση σε συνέχεια της πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου από μία από τις τράπεζες που συμμετείχε το 2015 τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά».

Πέρασε το σκόπελο

Για τον Αλέξη Τσίπρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί το πιο κρίσιμο στοίχημα από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Και αυτό διότι κλείνει ένας κύκλος που είχε δύσκολα μέτρα και από την άλλη δικαιώνεται όταν, προσωπικά ο ίδιος πόνταρε στην καλύτερη πορεία της οικονομίας.

Μετά από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό από όλους, ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρες εκλογές. Δεν θα έχει κανένα λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τη στιγμή που η αξιολόγηση θα κλείσει και που ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδίδουν τα εύσημα στην κυβέρνηση.

Και δεν είναι τυχαίο που ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν και δεξί χέρι του Σόιμπλε αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που αναμενόταν το 2016.

Και όταν όλα ολοκληρωθούν, το δύσκολο στοίχημα για τον πρωθυπουργό θα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.