ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΝΤΖΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας, οι μάσκες που πέφτουν και το επόμενο στοίχημα

της Αμαλίας Κάτζου - Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2017, 09:24 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2017, 09:24
Ο Αλέξης Τσίπρας, οι μάσκες που πέφτουν και το επόμενο στοίχημα
Facebook Twitter Whatsapp

Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν. Και αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα. Εδώ και αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρχει τεχνική συμφωνία κόντρα στην καταστροφολογία που καλλιεργούν συγκεκριμένοι κύκλοι.

Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν. Και αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα. Εδώ και αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα υπάρχει τεχνική συμφωνία κόντρα στην καταστροφολογία που καλλιεργούν συγκεκριμένοι κύκλοι.

Και ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται πως στο Eurogroup οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσουν την επιτευχθείσα πρόοδο προς την κατεύθυνση της «τεχνικής συμφωνίας» (Staff Level Agreement) για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να δικαιώσει τον πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση της Ε.Ε επισημαίνεται επίσης πως η τεχνική συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία από την πλευρά της, συνιστά προϋπόθεση για την απελευθέρωση περαιτέρω χρηματοδοτικής βοήθειας.

Η αβεβαιότητα και οι Κασσάνδρες

Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία αι στην αγορά γενικότερα, ωστόσο είναι αλήθεια ότι κάποιοι έπαιξαν τα ρέστα τους, εκμεταλλευόμενοι τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.

Οι Κασσάνδρες επέστρεψαν δριμύτερες και τα καταστροφολογικά σενάρια καταλάμβαναν περίοπτη θέση στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο αλλά και στην τηλεόραση. Και μπορεί ως ένα βαθμό να ήταν απόρροια του γεγονότος ότι πι συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών τραβούσαν χρονικά, αλλά εξυπηρετούσαν κι άλλα συμφέροντα. Είχαν βασικό στόχο να δημιουργήσουν κλίμα και να φέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία διαμήνυε πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος και η τεχνική συμφωνία είναι κοντά.

Και δεν το έλεγε τυχαία ο πρωθυπουργός. Αφού ήταν εκείνος που με μαεστρία έκανε όλες τις επαφές και τις παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες  προκειμένου να ξεμπλοκάρουν πολλά από τα ανοικτά μέτωπα. Και γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

Ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ο Αλέξης Τσίπρας πως οι καθυστερήσεις πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας και γι' αυτό μπήκε μπροστά και με αποφασιστικότητα δημιούργησε τις βάσεις για να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Φυσικά υποχωρήσεις θα γίνουν και από τις δύο πλευρές, αλλά είναι στοίχημα για τον πρωθυπουργό να βγει «λευκός καπνός» από το Eurogroup της Δευτέρας.

Κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο ορόσημο που είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης στις Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει θα γνωστοποιήσει όλα τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 και πιθανόν να υπάρξει έκπληξη. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 2.123 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο του στόχου 864 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο στοίχημα

Όταν με το καλό κλείσει η αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ασχοληθεί με την κοινωνία και να επανασυνδέσει το ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν. Είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία λόγω της κρίσης που βιώνει η κοινωνία για επτά χρόνια και των απεχθών, σε κάποιες περιπτώσεις, μέτρων που κλήθηκε να λάβει η παρούσα κυβέρνηση. Το έχει παραδεχθεί εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται τους επόμενους μήνες να αποδείξει εάν μπορεί να βάλει την Ελλάδα και το λαό σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης και της ελπίδας.

Δύσκολο εγχείρημα που θέλει προσπάθεια και επιμονή. Και εκ του αποτελέσματος θα αποδειχθεί εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δύναμη να το καταφέρει. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.