ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΝΤΖΟΥ

Όχι άλλη «Βαρουφακιάδα», δεν πουλάει

της Αμαλίας Κάτζου - Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2017, 12:30 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2017, 12:35
Όχι άλλη «Βαρουφακιάδα», δεν πουλάει
Facebook Twitter Whatsapp

Η «Βαρουφακιάδα» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις του Γιάνη αποτελούν… τυρί στο ψωμί όσων επιδιώκουν να καλλιεργήσουν για μια ακόμα φορά κλίμα καταστροφολογίας και φόβου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η «Βαρουφακιάδα» μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις του Γιάνη αποτελούν… τυρί στο ψωμί όσων επιδιώκουν να καλλιεργήσουν για μια ακόμα φορά κλίμα καταστροφολογίας και φόβου.  

Και δύο είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται. Το πρώτο αφορά στον ίδιο το Βαρουφάκη και τι επιδιώκει εκδίδοντας ένα βιβλίο που περιγράφει το plan B του ίδιου και όχι της κυβέρνησης κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Γιατί σκαλίζει δικιές του παλιές αμαρτίες; Τι θέλει να πετύχει; Βεβαίως τον κ. Βαρουφάκη τον επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Guardian παραδέχθηκε ότι έκανε κάποιες λάθος επιλογές στα πρόσωπα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε Το πώς «το plan B του Βαρουφάκη ήταν τόσο ασαφές που δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε». Και πραγματικά δεν θυμάμαι ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας να έθεσε το θέμα εντός ή εκτός Ευρώπης. Επομένως γατί χύνεται τόσο μελάνι για το βιβλίο του Βαρουφάκη; Ή κάποιοι θέλουν να του ανεβάσουν τις πωλήσεις ή εκμεταλλεύονται για πολιτικές σκοπιμότητες τα όσα γράφει γα να δημιουργήσουν κλίμα.

Και συμφωνώ πως οι χειρισμοί του Βαρουφάκη ήταν αδέξιοι και επικίνδυνοι και στοίχησαν στη χώρα και στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αλλά ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τι ακριβώς συνέβαινε τον απομάκρυνε, αν και ομολογουμένως χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Γιατί λοιπόν κάποιοι κάνουν σταρ το Βαρουφάκη; Έναν άνθρωπο με περίεργη ψυχοσύνθεση, αν κρίνουμε τη στάση του όλο αυτό τα διάστημα. Και πώς μπορεί κάποιος αλήθεια να προσπαθεί να υπονομεύσει τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε το πιο κρίσιμο πόστο σε μια συγκυρία κομβική για τη χώρα. Μήπως τον τρώει το γινάτι γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στις λίστες των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και δεν πέρασαν τελικώς οι ακραίες θέσεις που είχε;

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει κάποια στιγμή να το απαντήσει ο Γιάνης είναι γιατί ηχογραφούσε τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη; Είχε κάτι στο μυαλό του;  Γιατί όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα δεν το έκανε τυχαία. Πάντως εάν ένα από τα κίνητρά του ήταν να εκδώσει κάποια στιγμή ένα βιβλίο, να δημιουργήσει θόρυβο και να φιγουράρει στα μέσα ενημέρωσης, το κατάφερε. Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι εάν τον απλό πολίτη τον ενδιαφέρει η «Βαρουφακιάδα». Με όσους το συζήτησα αρκέστηκαν να πουν: Περυσινά, ξινά σταφύλια. Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα που δεν ασχολείται με το Βαρουφάκη. Εξάλλου είναι εμφανές πώς όλα τα κάνει για τη διαφήμιση και την προβολή. Απλώς είναι πια τραγελαφικό να ασχολούμαστε κάθε λίγο και λιγάκι με τις αποκαλύψεις του Βαρουφάκη.  

Την απάντηση σε όλα αυτά που γράφονται γύρω από το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Guardian: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία διαφορετικά. Ισως θα έλθει κάποτε η στιγμή να ειπωθούν συγκεκριμένες αλήθειες... Οταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίαζε ως plan B, ήταν τόσο ασαφές. Δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε. Ηταν αδύναμο και αναποτελεσματικό».  Τι άλλο να πει ο πρωθυπουργός για να σταματήσει αυτή παραφιλολογία, με το παράλληλο νόμισμα και το plan B. Κι όσοι προσπαθούν να κάνουν ψυχογράφημα στον Αλέξη Τσίπρα μέσω του βιβλίου του Βαρουφάκη, μάλλον παρασύρονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.  

Φυσικά και μπορούν να κρίνουν τον πρωθυπουργό για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει και για τους χειρισμούς του. Όχι όμως να στηρίζονται σε δήθεν αποκαλύψεις και να φτιάχνουν σενάρια καταστροφολογίας με βασικό στόχο την αποδόμηση της προσωπικής εικόνας του Αλέξη Τσίπρα. Ναι στην αυστηρή κριτική, όχι στις προσωπικές αήθεις επιθέσεις.