ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΑ στην Ιορδανία

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2018, 22:41 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2018, 22:41
Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΑ στην Ιορδανία
Facebook Twitter Whatsapp

Η σχέση της Ελληνικής ΠΑ με την αντίστοιχη Ιορδανική είναι και πολύ στενή και πολύ παλαιά

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, στην Ιορδανία, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του Υποτπεράρχου Yousef A.Alhnaity.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους και των κατ’ ιδίαν συζητήσεων που είχαν οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, τόσο στον επιχειρησιακό όσο και εκπαιδευτικό τομέα.

Ενδεικτικώς σημειώνεται ότι κατά την παραμονή του στην Ιορδανία ο Έλληνας Αρχηγός, επισκέφθηκε την Ιορδανική Σχολή Αεροπορίας (αντίστοιχη της δικής μας Σχολής Ικάρων), όπου ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής, καθώς και τον εξομοιωτή πτήσεων ιπταμένων και εκπαιδεύσεως των Ελεγκτών Αεράμυνας, καθώς και  την Αεροπορική Βάση Muwaffaq Al-Salti όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της 1ης Μοίρας Μαχητικών και απήυθυνε χαιρετισμό στο ιπτάμενο προσωπικό της 1ης και 2ης Μοίρας, που εδρεύουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση της Ελληνικής ΠΑ με την αντίστοιχη Ιορδανική είναι και πολύ στενή και πολύ παλαιά, γυρνώντας πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έφτασαν οι πρώτοι νεαροί Ιορδανοί για να φοιτήσουν στη δική μας Σχολή Ικάρων από την οποία αποφοιτούσαν ως νεαροί ανθυποσμηναγοί της Βασιλικής Ιορδανικής Αεροπορίας. Κάποιοι εξ αυτών, τέσσερις συνολικώς, όλα αυτά τα χρόνια έφτασαν μέχρι το ανώτατο αξίωμα της Αεροπορίας της χώρας τους, αυτό του Αρχηγού, ενώ δύο έχουν γίνει και Υφυπουργοί Αμύνης, θέση που στην Ιορδανία κατέχεται πάντα από κάποιον πρώην ανώτατο στρατιωτικό. Ενδεικτικό της επιδράσεως αλλά και του κύρους που έχει η Σχολή Ικάρων στην Ιορδανία είναι και το γεγονός ότι οι Ιορδανοί απόφοιτοι της Σχολής έχουν δημιουργήσει έναν – ας τον ονομάσουμε «Σύλλογο Ιορδανών Αποφοίτων Σχολής Ικάρων» (ή σχετικό παρόμοιο τίτλο) όπου αριθμούν περί τα 120 μέλη, με ότι και αν αυτό σημαίνει και συνεπάγεται σε επίπεδο σχέσεων και συνεργασιών.