ΑΜΥΝΑ

Κωσταράκος: Μια αναίτια ήττα η συμφωνία των Πρεσπών

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 17 Δεκεμβρίου 2018, 12:00 / Ανανεώθηκε 17 Δεκεμβρίου 2018, 12:26
Κωσταράκος: Μια αναίτια ήττα η συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

«Αποτελεί προσωπική μου διαπίστωση ότι η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα»

Την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, στους συνέδρους του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες, πραγματοποίησε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος, αναπτύσσοντας το θέμα: «Νέος Υπεύθυνος Πατριωτισμός».

Μολονότι τίποτα απολύτως δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά περί εντάξεώς του στη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος ο Στρατηγός στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την πρόσκληση που του απηύθυνε να μιλήσει προς τους συνέδρους

«Αποτελεί προσωπική μου διαπίστωση ότι η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα. Και δεν αναφέρομαι στα γενικότερα κοινωνικά, πολιτικά ή οικονομικά θέματα που βασανίζουν την χώρα. Αυτά θα τα συζητήσετε με τους άλλους. Αναφέρομαι στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, πατριωτισμού και εθνικού φρονήματος, υπερηφάνειας, αλλά και αποτελεσματικότητος, στα οποία επίσης πιστεύω ότι αδικαιολόγητα οπισθοχωρεί» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, επισημαίνοντας «Προς αποφυγή της οποιαδήποτε παρεξήγησης», όπως διευκρίνισε, ότι «μιλώ για τον πατριωτισμό, όπως αυτός ορίζεται στο λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας του καθηγητή Μπαμπινιώτη. Πατριωτισμός είναι η έμπρακτη αφοσίωση και αγάπη κάποιου προς την Πατρίδα του. Και δίνω έμφαση στον προσδιορισμό έμπρακτη. Αφοσίωση και αγάπη με αποδείξεις. Και, κατά συνέπεια, με κόστος και με θυσίες».

Αφού τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Ευρωπαίος πολίτης διαπίστωσε μία πολύ μεγάλη προσέγγιση στις έννοιες άμυνα και ασφάλεια και διαπιστώνοντας πλέον ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνος σε αυτές, κατέφυγε σε κοινές προσπάθειες, διευκρίνισε ωστόσο ότι «Την ασφάλεια και άμυνα όμως, δεν θα μας τις παρέχει η Ευρώπη, ούτε οι διεθνείς οργανισμοί. Εμείς ως χώρα είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά μας και για την άμυνά μας. Και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουν όλοι στο μυαλό τους». 

Ο ίδιος αναφερόμενος στον «υπεύθυνο πατριωτισμό» που πρέπει να μας διακρίνει σε αντιδιαστολή με τους «ανεύθυνους διθυράμβους» αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακινήσεως της επεκτάσεως της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σημειώνοντας: «Και τότε μιλάμε για υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι ανεύθυνους διθυράμβους ή πυροτεχνήματα που μη σωστά σχεδιασμένα, τελικά θα βλάψουν τη χώρα. Όπως λόγου χάριν, η ανακίνηση του θέματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων, χωρίς διαβούλευση, σχεδιασμό και ετοιμότητα. Τα πρόχειρα αυτά πυροτεχνήματα πατριωτισμού έβλαψαν σημαντικά το διεθνές κύρος της χώρας και προσέβαλαν τις Ένοπλες Δυνάμεις», ρίχνοντας ευθείες βολές κατά της νυν πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Αναφερόμενος στα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Στρατηγός Κωσταράκος ήταν καταπέλτης κατά της αποφάσεως που ελήφθη από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντάς την ως «αναίτια ήττα» και σημειώνοντας τα εξής:

«Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής μας έναντι της ΠΓΔΜ, θεωρώ ότι μόνο απογοήτευση και οργή μπορεί να μας κατακλύζουν. Κι  αυτό, γιατί προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε τον καθαρό, άδολο πατριωτισμό των θέσεων που λάμβαναν παλαιότερα οι ελληνικές Κυβερνήσεις, με μηχανιστικές, διεθνιστικές αντιλήψεις, ιδεοληψίες και πολιτικές. Προσωπικά, θεωρώ τη Συμφωνία των Πρεσπών μια αναίτια ήττα, την οποία υπεστήκαμε, χωρίς καν να πολεμήσουμε. Σε μια μάχη, από την οποία δεν είχαμε τίποτα να κερδίσουμε και την οποία κανένας δεν μας πίεσε να δώσουμε. Δυστυχώς, παρόλες τις δηλώσεις των εγχώριων πολιτικών ακροβατών, η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας προχωράει κανονικά από την άλλη πλευρά και παράγει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, που έχουν σχέση με την ιστορία μας και την ταυτότητά μας. Θεωρώ ότι είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες, καταφέρνοντας να απεμπολήσουμε κάθε δικαίωμά μας, να αδρανοποιήσουμε κάθε πλεονέκτημά μας και να παρουσιάσουμε μια άνευ όρων παράδοση ως υπερήφανη διαπραγμάτευση για την επίλυση ενός προβλήματος που ήταν κατά βάση πρόβλημα των άλλων. Η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση ήταν εκείνη που απεμπόλησε την ιστορία μας, διότι δεν πίστευε σε αυτήν.  Διότι ξεκάθαρα την χαρακτηρίζει έλλειψη πατριωτισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε καθημερινά μέσω των δηλώσεων του πρωθυπουργού των Σκοπίων».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Αλβανίας σημείωσε ότι «Η Αλβανία διάκειται απροκάλυπτα πλέον δυσμενώς απέναντί μας. Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η χώρα αυτή αντιλαμβάνεται μόνο την πολιτική ισχύος. Και τη δεδομένη στιγμή, μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών, μας εκτιμά ως αδύναμους και ενδοτικούς. Θεωρώ ότι η πολιτική μας απέναντι στη χώρα αυτή πρέπει με γνώμονα τον πατριωτισμό, να αναθεωρηθεί σύντομα εκ βάθρων.  Τα σφάλματα και ο ενδοτισμός των Πρεσπών δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν».

Για την Τουρκία τόνισε ότι «…εφαρμόζει μια σαφώς επιθετική και αναθεωρητική πολιτική τόσο στο Αιγαίο και στην Κύπρο, όσο και στο πρόσφατο ενεργειακό στοίχημα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας ή συντηρώντας συχνά κρίσεις περιορισμένης έκτασης που θα μπορούσαν όμως να έχουν σημαντικά πολιτικά και ψυχολογικά αποτελέσματα όπως τα Ίμια το 1996. Και εδώ η βάση της πολιτικής αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας θα πρέπει να είναι ο πατριωτισμός. Ο απολύτως υπεύθυνος πατριωτισμός που θα παράγει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Και όχι ένας άκρατος λαϊκισμός που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για ιδιοτελείς σκοπούς».

Σχετικώς με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ αφού διευκρίνισε ότι σε αυτές ο Πατριωτισμός, έτσι όπως τον εννοεί, είναι δεδομένος και είναι αυτός που συνέτεινε ώστε οι ΕΔ να περάσουν τις τόσες οικονομικές περικοπές χωρίς μείωση της αποτελεσματικότητός τους, διευκρίνισε ότι «Για να συνεχίσουν, όμως, να εκτελούν αποτελεσματικά την αποστολή τους απαιτείται θεσμική και οργανωτική αναδιοργάνωση, αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους και το κυριότερο, άμεση αναπλήρωση των ελλείψεων τους σε προσωπικό. Ο αδιαπραγμάτευτος πατριωτισμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να υποστηριχθεί με τις κατάλληλες αμυντικές δυνατότητες».

Καταλήγοντας ο Στρατηγός διευκρίνισε ότι «Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα συγκυρία, να αδράξει την ευκαιρία και να διεκδικήσει με επιτυχία ένα καθοριστικό και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή μας. Διότι έχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό».

Το εναρκτήριο αυτό σύνθημα είναι ο πατριωτισμός. Είναι αυτός που διέκρινα εγώ προσωπικά στο βλέμμα των νέων μας που υπηρετούν τη θητεία τους στην πρώτη γραμμή. Επαγγελματιών και κληρωτών. Στο βλέμμα των χειριστών των αεροσκαφών και των πληρωμάτων του στόλου, που επιβεβαιώνουν την ελληνική κυριαρχία καθημερινά σε θάλασσα και σε αέρα. Στο βλέμμα των εφέδρων και των Εθνοφυλάκων, αξιωματικών και οπλιτών, όχι όμως μόνο σε αυτούς. Είναι πατριωτισμός η στάση ταλαντούχων επιστημόνων, επιχειρηματιών ή επαγγελματιών, αγροτών ή και απλών συμπολιτών μας οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν ή να επιστρέψουν στην Πατρίδα και να προσφέρουν εδώ. Αλλά και στη στάση διαπρεπών Ελλήνων του εξωτερικού, επιφανών και μη, επιστημόνων ή και εργατικού δυναμικού οι οποίοι περήφανοι δηλώνουν Έλληνες, διακρίνονται σε ότι ασχοληθούν και διαλύουν τα υποτιμητικά σχόλια που μας φόρτωσε η κρίση. Σε αυτό τον τόσο παλιό και τόσο γνώριμο στους Έλληνες πατριωτισμό αναφέρομαι τον οποίον κάποιοι λοιδόρησαν και έθεσαν υπό διωγμό με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτόν τον πατριωτισμό πρέπει να ξανά φέρουμε στην επιφάνεια…Ο υπεύθυνος πατριωτισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Για μια ισχυρότερη Ελλάδα: την Ελλάδα που μας αξίζει.  Κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι θα πρέπει να αρχίσουμε αμέσως τώρα».