ΑΜΥΝΑ

Τη Σχολή Ευελπίδων επισκέφθηκε ο Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2018, 12:00 / Ανανεώθηκε 19 Δεκεμβρίου 2018, 12:02
Τη Σχολή Ευελπίδων επισκέφθηκε ο Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο έργο που επιτελεί ο Στρατός Ξηράς, στην αισθητή παρουσία του εντός και εκτός συνόρων.

Τις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής, επισκέφτηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκ. Στεφανής. Αφενός για να μιλήσει στους Ευέλπιδες, με αφορμή την παραλαβή του ξιφιδίου τους και τη μεθαυριανή τελετή της ορκωμοσίας τους ως πρωτοετών μαθητών της Σχολής και της επισήμου εντάξεώς τους στη μεγάλη οικογένεια του Στρατού Ξηράς, αφετέρου γιατί με την τελετή αυτή ολοκληρώνονται οι φετινές δράσεις που ήταν αφιερωμένες στη Σχολή με την ευκαιρία της επετείου των 190 ετών από τη δημιουργία της, το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. 

Σε συγκέντρωση του προσωπικού της Σχολής και των Ευελπίδων, στο μεγάλο Αμφιθέατρο αυτής, ο Α/ΓΕΣ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο έργο που επιτελεί ο Στρατός Ξηράς, στην αισθητή παρουσία του εντός και εκτός συνόρων, ενώ συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού για την επιτυχή ολοκλήρωση του έτους εορτασμού των 190 χρόνων λειτουργίας της ΣΣΕ.

Επίσης, συνεχάρη τους πρωτοετείς Ευέλπιδες για την παραλαβή του ξιφιδίου τους, η οποία σηματοδοτεί, μαζί με την ορκωμοσία τους στις 21 Δεκεμβρίου, την επίσημη ένταξή τους στο Στρατό Ξηράς, ενώ αντάλλαξε ευχές, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και παρακολούθησε ένα μικρό εορταστικό πρόγραμμα που είχαν επιμεληθεί οι ίδιοι οι Ευέλπιδες, με τη μουσική τους μπάντα και χορωδία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεθαύριο Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στη Σχολή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της Ιης Τάξεως των Ευελπίδων, που φέρει την τιμητική ονομασία «Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν» που θα αποτελεί πλέον και την Τάξη 2022 της Σχολής, ενώ παράλληλα θα εορτασθεί η 190η επέτειος από την ίδρυσή της.

Παραδοσιακώς, οι Ευέλπιδες Ιης Τάξεως ορκίζονται στις 21 Δεκεμβρίου και λίγες μέρες νωρίτερα λαμβάνουν και το ξιφίδιο του Ευέλπιδος, σε αντίθεση με όλους τους άλλους συναδέλφους τους πρωτοετείς των άλλων παραγωγικών σχολών αξιωματικών τω ν Ενόπλων Δυνάμεων, που ορκίζονται και λαμβάνουν το ξιφίδιό τους πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί – ως προελέχθη – στις 21 Δεκεμβρίου 1828 υπογράφτηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστρια το Διάταγμα για την ενεργοποίηση της Σχολής και την ένταξη σε αυτήν των πρώτων μαθητών της ημερομηνία με μεγάλη συμβολική και όχι μόνο σημασία για τη Σχολή.