ΑΜΥΝΑ

Με δύο σημαντικά ραντεβού στις αποσκευές του πάει ο Ε.Αποστολάκης στις Βρυξέλλες

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 15:24
Με δύο σημαντικά ραντεβού στις αποσκευές του πάει ο Ε.Αποστολάκης στις Βρυξέλλες
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέχεια των συνομιλιών από εκεί που τις άφησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν

Με δύο σημαντικά ραντεβού ήδη κλεισμένα, με τον Τούρκο και τη Σκοπιανή ομόλογό του, αναχωρεί για το ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βελγική πρωτεύουσα την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Την Δευτέρα, εξάλλου, ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας Μπουράκ Οζουγκεργκίν (εικόνα) καθώς και με τον Γερμανό πρέσβη Γενς Πλέτνερ.

Με τον Τούρκο ομόλογό του και πρώην συνάδελφό του εν όπλοις, όταν αμφότεροι ηγούνταν των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας, τον Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ, ο Ναύαρχος ε.α.Ε.Αποστολάκης θα παραλάβουν τη σκυτάλη των συνομιλιών από εκεί που το άφησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια κατ’αρχάς να …συνομιλήσουν και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες εντάσεως στο Αιγαίο και αλλαχού.

Αυτό δεν είναι βεβαίως καθόλου εύκολο γιατί η Τουρκία, που είναι και η προκαλούσα με την παραβατική της συμπεριφορά έχει «απλώσει πολύ τον τραχανά» κατά το κοινώς λεγόμενο. Εκτός από τα «συνήθη» στο Αιγαίο (παράνομη αεροπορική δραστηριότητα της Άγκυρας, συνεχείς εκδόσεις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που εκδίδονται συνεχώς από τις τουρκικές αρχές ακόμα και για περιοχές που εμφανώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Τουρκία), αυτή την περίοδο έχουμε επιπλέον την έντονη στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, το ερευνητικό της σκάφος “Barbaros” να μην έχει σταματήσει να πλέει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πριν λίγες μόλις μέρες ανακοίνωσε η Άγκυρα ότι και το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που θα παραλάβει θα δραστηριοποιηθεί και αυτό στην ευρύτερη περιοχή περίπου στα μέσα του 2019.

Και βεβαίως έχουν να συζητήσουν και τα της επισήμου επισκέψεως Αποστολάκη στην Άγκυρα, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του και τυχόν ανταποδοτικού χαρακτήρος επίσκεψη του Τούρκου στην Αθήνα.

Για όλα αυτά ο ΥΕΘΑ «προλύανε» το έδαφος με τη χθεσινή του δήλωση από τα Χανία, όπου σημείωνε τα εξής: «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουν up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ανανεώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να καταφέρουμε να πέσει η ένταση στο Αιγαίο, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογό μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνουν στο Αιγαίο».

Επίσης, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ε. Αποστολάκης θα είναι, επίσης, ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος που θα συναντήσει σε διμερές επίπεδο υπουργό Αμύνης της ΠΓΔΜ (ακόμα έτσι ονομάζεται επισήμως), τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Αξίζει να σημειωθεί, κάτι άλλωστε που επισήμανε και ο ίδιος ο ΥΕΘΑ κατά την παρθενική του ομιλία στη Βουλή προ ημερών, ότι με βάση και τη συμφωνία των Πρεσπών (άρθρο 17) οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εναρμονιστούν σε όλα τα επίπεδα με το ΝΑΤΟ (διαλειτουργικότητα, υποδομές, τυποποίηση κ.ά.). Στο προαναφερθέν άρθρο προϋποτίθεται η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον αμυντικό τομέα, κάτι που για την Αθήνα είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, καθώς η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει τάχιστα στην εκπαίδευση στελεχών των Σκοπιανών και στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αφού – εκτιμάται – ότι αν αυτό δεν το πράξει άμεσα η Αθήνα, τότε θα σπεύσει να το πράξει η Τουρκίας. Ασφαλώς, κανείς στην Αθήνα δεν επιθυμεί την αύξηση της τουρκικής επιρροής στις Ε.Δ. των Σκοπίων, μετά την εισδοχή τους στο ΝΑΤΟ. Υπό το πρίσμα αυτό, η Αθήνα εκτιμά περίπου ως «μονόδρομο» την άμεση έναρξη των επαφών μεταξύ των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών με απώτερο στόχο τη σύσφιξη των διμερών αμυντικών σχέσεων.