current views are: 3

15 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση09:49

TCG «ANATOLU»: Μεγάλο πλοίο, μεγάλες φιλοδοξίες, μεγάλος… στόχος!

Η κατασκευή του “Anadolu” προσδίδει στην Τουρκία ένα – θεωρητικό τουλάχιστον «ναυτικό κύρος», εντάσσοντάς την στην κατηγορία των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως που διαθέτουν ένα παρόμοιο σκάφος «προβολής ισχύος».

Δημοσίευση 09:49’
αρθρο-newpost

Η κατασκευή του “Anadolu” προσδίδει στην Τουρκία ένα – θεωρητικό τουλάχιστον «ναυτικό κύρος», εντάσσοντάς την στην κατηγορία των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως που διαθέτουν ένα παρόμοιο σκάφος «προβολής ισχύος».

Το ελικοπτεροφόρο – πλοίο αμφιβίου επιθέσεως (LPD/LHD) TCG “ANATOLU” (L-408), δηλαδή που φέρει το όνομα της τουρκικής επαρχίας «Ανατολία», αποτελεί την – μέχρι στιγμής – κορωνίδα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως δε των Ναυτικών της Δυνάμεων, που έρχονται να υποστηρίζουν τα μεταγενέστερα σχέδια περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που σχετικώς προσφάτως διεκήρυξε ο σημερινός Υπουργός Αμύνης της γείτονος και πρώην Γενικό Επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής (αντίστοιχος του δικού μας Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός ε.α. Χαλουσί Ακάρ.

Η κατασκευή του “Anadolu” προσδίδει στην Τουρκία ένα – θεωρητικό τουλάχιστον «ναυτικό κύρος», εντάσσοντάς την στην κατηγορία των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως που διαθέτουν ένα παρόμοιο σκάφος «προβολής ισχύος», προβάλλοντας έτσι την τουρκική σημαία με αξιώσεις σε όλη τη Μεσόγειο (συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου ασφαλώς) αλλά και «όπου δει» παγκοσμίως και το επιβάλλουν τα τουρκικά συμφέροντα. Η Τουρκία θα είναι μία από τις 10 χώρες σε όλο τον κόσμο που θα διαθέτουν τέτοιο σκάφος, ενώ 5-6 κατασκευαστές παγκοσμίως μπορούν να το κατασκευάσουν.

Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο η παρουσία ενός τέτοιου σκάφους, ενός αποβατικού – ελικοπτεροφόρου με δυνατότητες ενός «ελαφρού αεροπλανοφόρου», του επιτρέπει να εκτελέσει τη βασική αποστολή του, που δεν είναι άλλη από την υποστήριξη αμφιβίων επιχειρήσεων στέλνοντας στην ακτή αποβάσεως δυνάμεις και εφόδια, τόσο διά θαλάσσης με αερόστρωμνα τύπου LCAC ή μικρότερα συμβατικά αποβατικά, όσο και δι’αέρος με το στόλο των μεταφορικών ελικοπτέρων που θα μπορεί να μεταφέρει και θα υποστηρίζεται επίσης από επιθετικά ελικόπτερα. Η παρουσία της ειδικής ράμπας στην πρώρα του, της λεγόμενης “ski ramp”, θα του επιτρέπει να επιχειρούν από αυτό και μαχητικά αεροσκάφη καθέτου/συντόμου από-προσνηώσεως (V/STOL), όπως η αντίστοιχη σχετική έκδοση του 5ης γενιάς σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35B, στο πρόγραμμα κατασκευής του οποίου συμμετέχει ενεργώς η Τουρκία και η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (ΤΑΙ).

Επί του σημείου αυτού θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

Η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα αποκτήσεως του μαχητικού F-35 Lightning II, για την απόκτηση 100 μαχητικών αεροσκαφών της εκδόσεως F-35A για την Πολεμική Αεροπορία της («Αεροπορικές Δυνάμεις»), δηλ.του τύπου που επιχειρεί από συμβατικά αεροδρόμια ξηράς. Συμφώνως με την ιστοσελίδα της κρατικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας ΤΑΙ, η οποία συμμετέχει ενεργώς στο πρόγραμμα αποκτήσεως του νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς και τεχνολογίας stealth, F-35 Lightning II, «η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35A. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος παράγεται και σε άλλες δύο εκδόσεις, την καθέτου/συντόμου από-προσνηώσεως (V/STOL) F-35B, καθώς και την «ναυτική έκδοση», την F-35C που θα επιχειρεί από τα αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού, που είναι και ο μοναδικός χρήστη της ως τώρα. Μέχρι σήμερα αυτό που είναι επιβεβαιωμένο – ως προελέχθη – είναι ότι η Τουρκία έχει παραγγελία για 100 F-35A. Όμως, πέρσι το φθινόπωρο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τον αριθμό των F-35 που θα αποκτήσει από τα 100 στα 120, καθιστώντας σχεδόν σίγουρο ότι αν αυτή η εξαγγελία του τελικώς υλοποιηθεί, αυτά τα 20 επιπλέον θα είναι της εκδόσεως F-35B για να μπορούν δηλ.να επιχειρούν από το TCG “ANATOLU”.

Επικουρικώς αυτού, έγινε γνωστό ότι στις 25 Δεκεμβρίου 2018, η Τουρκία επέλεξε τους δύο πρώτους πιλότους του Ναυτικού της για να τους εκπαιδεύσει στις ΗΠΑ, ως πιλότους των F-35B που είναι και αυτά, όπως όλα τα F-35 αποκλειστικώς μονοθέσια αεροσκάφη. Οι δύο αυτοί πιλότοι πιλοτάριζαν ως τότε αεροσκάφη CN-235 και ATR-72 αντιστοίχως, τα οποία αμφότερα ανήκουν στη δύναμη της Αεροπορίας των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, και ήδη αυτή την εποχή εκπαιδεύονται και οι δύο στη βασική εκπαιδευτική μονάδα αέρος των Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων, στη 2η Αεροπορική Βάση Αεριωθουμένων του Cigli, έξω από τη Σμύρνη, προκειμένου να λάβουν τη βασική εκπαίδευση για μονοθέσιο μαχητικό, προτού μεταβούν στις ΗΠΑ.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι στο μέλλον πιθανότατα από το ελικοπτεροφόρο TCG “ANADOLU” θα μπορούν να επιχειρούν ΚΑΙ υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35B, γεγονός που πρέπει να λάβουν – και ασφαλώς λαμβάνουν – υπόψη τους οι αρμόδιοι του δικού μας Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στην αντιμετώπιση των μελλοντικών, δυνητικών, απειλών (“the worst case scenario”).

Σε καθαρώς πρακτικό επίπεδο τι σημαίνει η παρουσία του TCG “ANATOLU” (L-408) στο Αιγαίο;
Σημαίνει ότι (θεωρητικώς) κάθε νησί ή νησίδα θα μπορεί να προσβληθεί με αμφίβια δύναμη υποστηριζόμενη σε τοπικό επίπεδο και από τα δικά της αεροπορικά μέσα (μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και σε δεύτερο χρόνο και από F-35B), αντί για το «ένα μέτωπο», αυτό του από ανατολάς κινδύνου που αντιμετώπιζαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Από την άλλη όμως ένα τέτοιου μεγέθους μεγάλο σκάφος των 28.000 τόνων που είναι εμφανές και δια γυμνού οφθαλμού, μπορεί να γίνει αμέσως αντιληπτό από την έξοδό του από έναν από τους τρεις τουρκικούς ναυστάθμους. Του Μαρμαρά, της Σμύρνης και του Αξάζ και αμέσως να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές ΕΔ. Επιπλέον, ένα τέτοιο σκάφος ποτέ δεν επιχειρεί από μόνο του αλλά έχει συνοδεία τουλάχιστον 2-3 άλλων εξειδικευμένων σκαφών προστασίας του όπως αντιαεροπορική φρεγάτα περιοχής, ανθυποβρυχιακή φρεγάτα κλπ. Επομένως ο απόπλους μιας τέτοιας δυνάμεως, αυτομάτως θέτει όλο το ελληνικό σύστημα σε συναγερμό.

Σε τελική ανάλυση, όπως μας επισήμανε έμπειρος αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, «σε μία ‘κλειστή’ θάλασσα, όπως είναι το Αιγαίο, ένα τόσο μεγάλο πλοίο για μας σημαίνει ένας πολύ μεγάλος στόχος, που προσβάλλεται πολύ πιο εύκολα και με διαφορετικούς τρόπους».
Σοφόν το σαφές.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ TCG “ANATOLU” (L-408)

• Ελικοπτεροφόρο – Πλοίο αμφιβίου επιθέσεως (LPD/LHD) αντιγραφή του ισπανικού ελικοπτεροφόρου SPS “Juan Carlos” (L-61)
• Παραγγέλθηκε: 1 Ιουνίου 2015
• Κατασκευαστική κοινοπραξία: Sedef (Τουρκία)/Navantia (Ισπανία)
• Έναρξη κατασκευής 7 Φεβρουαρίου 2018 (αποτελείται από 114 προκατασκευασμένα κομμάτια που συναρμολογούνται στη ναυπηγική κλίνη.
• Προβλεπόμενος χρόνος καθελκύσεως: 2019
• Προβλεπόμενος χρόνος αποπερατώσεως: 2021
• Ολικό μήκος: 232 μέτρα
• Μέγιστο πλάτος: 32 μέτρα
• Μέγιστο βύθισμα: 6,8 μέτρα
• Πλήρωμα: 241 άτομα (επιπλέον 930 πεζοναύτες και 250 άτομα για την εξυπηρέτηση των πτητικών μέσων που θα μεταφέρει). Συνολικώς περί τα 1400 άτομα
• Εκτόπισμα: 28.000 τόνοι
• Σύστημα προώσεως: 2 κινητήρες ντήζελ, 2 άξονες, 2 έλικες
• Μέγιστη ταχύτητα: 19 κόμβοι
• Μέγιστη ακτίνα δράσεως: 9.500 ναυτ.μίλια (15.289 χιλιόμετρα)
• Οπλισμός: Πυροβόλα των 20 mm, συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής υποστηρίξεως CIWS Phalanx και RAM για την αυτοπροστασία του.