current views are: 2

26 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση17:48

Συνεργασία Ελλάδας – Πολωνίας στα εξοπλιστικά και στην αμυντική βιομηχανία

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας

Η συνεργασία στους τομείς της αμυντικής τεχνολογίας και των εξοπλισμών βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο ευρείας συσκέψεως των αρμοδίων επιτελών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) των υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και της Πολωνίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην πλατεία Ρηγίλλης της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα στη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας, συμμετείχαν επιτελείς της ΓΔΑΕΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Αντιναύααρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη, εκπρόσωποι  του Υπουργείου Αμύνης της Πολωνίας, με επικεφαλής τον 1ο Αναπληρωτή Εθνικό Διευθυντή Εξοπλισμών Mateusz Sarosiek, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών BOSA SA, GLASSART SA, Hellenic Instruments, IDE, ISI, MILTECH, ONEX, SUNLIGHT και Theon Sensors  που παρουσίασαν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνοπολωνική αμυντική συνεργασία ξεκινά από πολύ παλιά, από τη δεκαετία του ’30, όταν η Ελλάδα απέκτησε για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ), της σημερινής Πολεμικής Αεροπορίας, 30 πολωνικής κατασκευής αεροσκάφη Διώξεως («καταδιωκτικά») τύπου PZL P24, από τα οποία 30 Ρ24F και 6 P24G. Τα αεροσκάφη αυτά αποκτήθηκαν τη διετία 1937-1938 και αμέσως εντάχθηκαν στη δύναμη τριών Μοιρών Διώξεως της τότε ΕΒΑ, της 21ης που έδρευε στα Τρίκαλα, της 22ης στη Θεσσαλονίκη και της 23ης στη Λάρισα. Τα αεροσκάφη αυτά αποτέλεσαν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής Αεροπορίας Διώξεως κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και «χρεώθηκαν» με την κατάρριψη 40 ιταλικών μαχητικών της πανίσχυρης Reggia Aeronautica. 

Πιο πρόσφατα η ελληνοπολωνική αμυντική συνεργασία εντοπίστηκε στην απόκτηση περίπου 30 ψεκαστικών/πυροσβεστικών μονοκινητήριων αεροσκαφών τύπου PZL M-18 Dromander, που αποκτήθηκαν στη δεκαετία του ’80 και ακόμα υπηρετούν στην ΠΑ στη δύναμη της 359 ΜΑΕΔΥ.

Επίσης, λίγο αργότερα, το Πολεμικό μας Ναυτικό απέκτησε πολωνικής κατασκευής κινητήρες ντήζελ Wartsila για τις κανονιοφόρους του «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ», «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», «ΚΑΣΣΟΣ», που εξακολουθούν και υπηρετούν ακόμα στη δύναμη του Στόλου μας.