ΑΜΥΝΑ

«Best Warrior»: Έλληνας ο καλύτερος πιλότος στο ΝΑΤΟ

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 11:21
«Best Warrior»: Έλληνας ο καλύτερος πιλότος στο ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Σμηναγός Βασίλης Κοντόπουλος από την 337 Μοίρα «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας διακρίθηκε στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αεροπορικής τακτικής του ΝΑΤΟ, στο Albacete της Ισπανίας.

Μια μεγάλη διάκριση για την ελληνική πολεμική αεροπορία ήρθε από την Ισπανία.

Ο Βασίλης Κοντόπουλος ψηφίστηκε από σαράντα ιπταμένους του ΝΑΤΟ επτά πολεμικών αεροποριών, που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική σειρά του TLP (Tactical Leadership Programme), ως «Best Warrior», ο χειριστής δηλαδή που θέλουν όλοι δίπλα τους στη μάχη. Στο πρόγραμμα αυτό, οι πιλότοι εκπαιδεύονται στα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα του κόσμου.

«Στο Αιγαίο θέλουμε κάθε φορά ο αντίπαλος να θυμάται ποιον είχε απέναντι»

Παρά τη διάκρισή του, σεμνός και σοβαρός, ο Σμηναγός δεν παρέλειψε σε δηλώσεις του να τονίσει πως «η ομάδα είναι αυτή που μετράει», ακόμη κι αν κάποιος διακρίνεται στο τέλος. Όσο για το στόχο στο Αιγαίο ο Βασίλης Κοντόπουλος είπε πως «θέλουμε το αποτέλεσμα, θέλουμε το σκοπό, θέλουμε κάθε φορά ο αντίπαλος να θυμάται ποιον είχε απέναντι».

Πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού ο διακριμένος σμηναγός από τη Θεσσαλονίκη δεν παρέλειψε να μιλήσει για το καθημερινό άγχος της οικογένειας του. Ωστόσο όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στον Alpha, η πρωτιά στην Ισπανία τους έδωσε χαρά και περηφάνεια. «Πήγαμε με σκοπό να μάθουμε, δεν πήγαμε να τους δείξουμε ή να εντυπωσιάσουμε {…} είχαμε χαμηλά το κεφάλι» σχολίασε ακόμη για τη συμμετοχή που έφερε τη διάκριση.  

Η 337 Μοίρα συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ανέλαβε αποστολές τόσο σε εθνικό όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο.

Ποιοι συμμετείχαν

Σύμφωνα με το hellasjournal.com σ’ αυτή την εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ισπανίας με αεροσκάφη EF-18, της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Ιταλίας με EF2000 Eurofighter, της Γερμανίας με αεροσκάφη TORNADO και των ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15 Strike Eagle.

H  335 Μοίρα «Τίγρης» με F-16 Block 52 Adv, τα γεράκια του «Θησέα» από την 331 Μοίρα με Mirage 2000-5 και τώρα η 337 Μοίρα «Φάντασμα» με F-16 Block 52 plus, κράτησαν τη σημαία της Ελλάδας στο πρώτο βάθρο των ιπταμένων στο ΝΑΤΟ και το επόμενο στοίχημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα το παλέψουν οι «Άσσοι» της 341 Μοίρας με F-16 Block 50 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.