ΑΜΥΝΑ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και «περικυκλώνει» με Navtex το Αιγαίο

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2019, 19:18
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και «περικυκλώνει» με Navtex το Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Η Άγκυρα «κλειδώνει» το μισό Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε περίοδο σημαντικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών για την Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βάζει η Άγκυρα, επιλέγοντας να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας και δεσμεύοντας παράλληλα με παράνομες Navtex το μισό Αιγαίο. Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τη στρατιωτική άσκηση - μαμούθ «Γαλάζια Πατρίδα» κι ενώ η Άγκυρα διαμηνύει πως κινείται σε μια κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, λοιπόν, επανέρχεται στη γνωστή πρακτική των παράνομων Navtex, ανακοινώνοντας πως δεσμεύει μια περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά για άσκηση με πραγματικά πυρά σε ημερομηνίες που θα περιλαμβάνουν την 25η Μαρτίου, δηλαδή την εθνική μας επέτειο, αλλά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα (24-30 Απριλίου).

Πιο αναλυτικά, μέσω του σταθμού της Σμύρνης, που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και FIR Αθηνών, η Άγκυρα με τη νέα Navtex προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους πως στην παραπάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί άσκηση στις ημερομηνίες 11-12 και 13 Μαρτίου, 25-28 Μαρτίου, 15-18 Απριλίου, 22 Απριλίου και 24-30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε δεσμεύσει ακριβώς την ίδια περιοχή και πέρυσι, περίπου στις ίδιες ημερομηνίες.

Ωστόσο, μένει να φάνει αν τελικά η Άγκυρα θα βγάλει πλοία γι' αυτές τις ασκήσεις και σε αυτές τις ημερομηνίες, καθώς και για τη «Γαλάζια Πατρίδα» είχε δηλώσει 100 και πλέον πλοία και τελικά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Τουρκία απλώς αναγγέλλει τη δέσμευση μιας περιοχής, προκειμένου να αυξήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.