ΑΜΥΝΑ

Τι περιλαμβάνει ο «φάκελος» Αποστολάκη για τις διμερείς επαφές του με τους Σκοπιανούς

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαρτίου 2019, 18:05
Τι περιλαμβάνει ο «φάκελος» Αποστολάκη για τις διμερείς επαφές του με τους Σκοπιανούς
Facebook Twitter Whatsapp

«Πυρετός» προετοιμασιών για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη γείτονα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το διπλωματικό γραφείο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευάγγελου Αποστολάκη, προκειμένου να σχηματίσει και να έχει έτοιμο τον πλήρη «φάκελο» των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδος με την πΓΔΜ, που θα συζητήσει ο ΥΕΘΑ κατά την αναμενόμενη – προσεχή – επίσκεψή του στη γειτονική μας χώρα.

Μία επίσκεψη η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει εισέτι καθοριστεί, καθώς – αυτή τη στιγμή - «παίζεται» η επίσκεψη Αποστολάκη στα Σκόπια να είναι είτε αυτοτελής, είτε ως μέλος της πρωθυπουργικής αποστολής, που θα μεταβεί εκεί στις αρχές Απριλίου 2019 και επίσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί με ακρίβεια.

Σε κάθε περίπτωση, λένε στο ΥΠΕΘΑ, ο σχετικός διμερής «φάκελος» πρέπει να είναι έτοιμος σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του αν οι σχετικές συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιηθούν αυτοτελώς, είτε στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής αποστολής.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο «φάκελος»;

Κατ’αρχάς ότι είχε δηλώσει ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, και μετά την πρώτη συνάντησή του με τη Σκοπιανή ομόλογό του. Δηλαδή:

---Την παροχή υπηρεσιών Air Policing, για την περιπολία και έλεγχο, όποτε απαιτηθεί του εναερίου χώρου της πΓΔΜ από το ελληνικό σύστημα αεραμύνης και τα ραντάρς και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ακριβώς γίνεται αντιστοίχως με τους εναέριους χώρους της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.    

---Την εκπαίδευση του προσωπικού.

---Την παροχή «τεχνικής» βοήθειας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ο «φάκελος» περιλαμβάνει επίσης και άλλες πτυχές της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως:

---Τις συνεκπαιδεύσεις με τη μετάκληση Σκοπιανών στρατιωτικών για την παρακολούθηση αρχικώς ως παρατηρητών ασκήσεων και εν συνεχεία συμμετοχή σε αυτές. 

---Την παροχή βοήθειας για την ένταξη της πΓΔΜ σε Βαλκανικούς αμυντικούς οργανισμούς όπως η SEEBRIG (Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης κλπ).

---Την παροχή από πλευράς Ελλάδος μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων ώστε οι Σκοπιανές δυνάμεις να εξοικειωθούν στα δυτικής προελεύσεως οπλικά συστήματα και τη φιλοσοφία τους.

---Τη συνεργασία σε ζητήματα αμυντικής βιομηχανίας.