ΑΜΥΝΑ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Άμυνας και Πολυτεχνείου Κρήτης

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2019, 14:33
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Άμυνας και Πολυτεχνείου Κρήτης
Facebook Twitter Whatsapp

Αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και των υποδομών

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράφτηκε σήμερα στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου από τον αναπληρωτή ΥΕΘΑ, Παναγιώτη Ρήγα, και τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν την πρόοδο και αυτό που οι εξελίξεις επιτάσσουν,  και ότι το MoU περιλαμβάνει τρεις τομείς συνεργασιών: της εκπαίδευσης, της έρευνας και των υποδομών, καθώς και ότι θα είναι διάρκειας αρχικώς 4 ετών με δυνατότητα να επεκταθεί και για άλλα επιπλέον 3 χρόνια, δηλαδή συνολικά 7 χρόνια, «χρόνος ικανός για να παράξει καρπούς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι η συνεργασία θα αφορά:

- Κοινές προτάσεις συνχρηματοδοτούμενες τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

- Κοινά προγράμματα και κοινές δοκιμές τόσο σε χώρους των ΕΔ, όσο και σε αντίστοιχους του Πολυτεχνείου.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «είναι ένα πείραμα για τις στρατιωτικές σχολές για να ανοίξουν τα φτερά τους, εμβαθύνοντας σε νέες τεχνολογίες κάτι που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο», καθώς και ότι «το ΥΠΕΘΑ στηρίζει με σθένος την προσπάθεια αυτή».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ε. Διαμαντόπουλος, αφού επισήμανε ότι υλοποιούνται ήδη δύο κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων εδώ και μία τετραετία, καθώς και ότι υπάρχει ήδη συνεργασία του Πολυτεχνείου τόσο με το Ναύσταθμο Κρήτης όσο και με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποστροπής (ΚΕΝΑΠ), αμφότερα στη Σούδα, τόνισε ότι τώρα η συνεργασία αυτή διευρύνεται πολύ στους τομείς τόσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όσο και των ερευνών. «Η έρευνα πρέπει να χρηματοδοτείται από την κοινωνία και τα αποτελέσματά της να επιστρέφουν σε αυτήν» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, τέλος, διευκρίνισε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα αφορά οπλικά συστήματα αλλά άλλους τομείς όπως για παράδειγμα τους κινδύνους που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του διαδικτύου, κυβερνοάμυνα κλπ, ενώ θα συμμετάσχουμε και σε κοινά ερευνητικά έργα για την ασφάλεια της χώρας και την εκπαίδευση.

Τέλος, παρεμβαίνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, αφού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το γεγονός της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε παραφράζοντας την γνωστή ρήση του Αϊνστάϊν ότι «το σύμπαν και η εκπαίδευση δεν έχουν όρια», σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια του προσωπικού και την επιτυχία της κάθε αποστολής.