ΑΜΥΝΑ

Λιμενικό για παρέλαση 25ης Μαρτίου: Απαγορεύονται τα συνθήματα, όχι τα εμβατήρια

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2019, 12:57
Λιμενικό για παρέλαση 25ης Μαρτίου: Απαγορεύονται τα συνθήματα, όχι τα εμβατήρια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ολόκληρη η διευκρινιστική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) σε δημοσίευματα του διαδικτύου, που παρουσίαζαν έγγραφο (Ημερήσια Διαταγή) του Διοικητή της επίλεκτης Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών του Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ), όπου υπενθύμιζε στο προσωπικό της μονάδος του ότι απαγορεύεται η να άδουν ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, χωρίς βεβαίως να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο να άδουν εγκεκριμένα ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ, που υπάρχουν και ισχύουν για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Το 2010, μετά την παρέλαση της συγκεκριμένης μονάδος μπροστά από τους επισήμους, και ενώ αυτή κατέβαινε συντεταγμένα εν σώματι την Πανεπιστημίου, οι συμμετέχοντες στο τμήμα βατραχάνθρωποι τραγουδούσαν ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ που λένε οι βατραχάνθρωποι στη διάρκεια της σκληρής και απαιτητικής τους εκπαιδεύσεως και τα οποία μπορεί να είναι απολύτως σωστά στο στενό περιβάλλον της μονάδος και στην εκπαίδευση, αλλά δεν μπορούν να λέγονται ΔΗΜΟΣΙΩΣ και σε παρελάσεις, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων λαού.

Ένας από αυτούς λοιπόν, δημοσιογράφος, το έκανε θέμα στην εφημερίδα του, έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και όλο το τμήμα έτρεχε στο Ναυτοδικείο Πειραιώς για πολλούς μήνες, κάτι που προφανώς ήθελε να αποφύγει ο νέος διοικητής της ΜΥΑ/ΛΣ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα 18 του μηνός και ήθελε να τους το επισημάνει.

Η διαταγή του Διοικητή της ΜΥΑ/ΛΣ, έτσι όπως τη διαβάσαμε, αποτελεί – ουσιαστικώς – «αντιγραφή» στο σχετικό σημείο της σχετικής «Διαταγής Παρελάσεων» της ΑΣΔΥΣ του Στρατού Ξηράς του 2016, όπου αναφέρει (παράρτημα «ε», παράγραφος «ζ») ότι «απαγορεύεται αυστηρώς η αναφώνηση ΣΥΝΘΗΜΑΤΩΝ από τα παρελαύνοντα τμήματα».

Με βάση λοιπόν όλα αυτά το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έβγαλε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση που λέει τα εξής (την παραθέτουμε αυτούσια, ενώ οι επισημάνσεις με bold είναι του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

«Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα ιστοσελίδων σύμφωνα με τα οποία το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή απαγόρευσε την απαγγελία ύμνων στην προσεχή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις που ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτρέπεται στα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης, μετά τη διέλευσή τους από το τιμώμενο πρόσωπο, να άδουν εγκεκριμένα στρατιωτικά άσματα τόσο για την τήρηση του ρυθμού της παρέλασης όσο και για την εξύψωση του ηθικού του προσωπικού.

Με τις ίδιες δε διατάξεις, τις οποίες ακολουθεί πιστά το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή ως οφείλει, απαγορεύεται αυστηρώς η αναφώνηση συνθημάτων από τα τμήματα καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη διαταγή του Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών κινείται στο πνεύμα των διατασσομένων, αφού υπενθυμίζει τη σχετική απαγόρευση αναφορικά με τα συνθήματα».