current views are: 1

22 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση15:31

Μνημόνιο συνεργασίας για το Διάστημα μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Τι προβλέπει το MoU που υπέγραψαν Ευάγγελος Αποστολάκης και Νίκος Παππάς

Δημοσίευση 15:31’
αρθρο-newpost

Τι προβλέπει το MoU που υπέγραψαν Ευάγγελος Αποστολάκης και Νίκος Παππάς

Κατοχύρηση του Ελληνικού «οικοπέδου» στο Διάστημα, αλλά και την πλέον στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημερώσεως «για τη διασφάλιση των Εθνικών συμφερόντων, όπως χαρακτηριστικώς ελέχθη», καθώς και η τοποθέτηση ως επικεφαλής του νέου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ενός εν ενεργεία αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσαν το γενικότερο πλαίσιο της σημερινής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα από τους υπουργούς Ευάγγελο Αποστολάκη και Νίκο Παππά αντιστοίχως.

Μιλώντας πριν την υπογραφή του MoU ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το διεθνές και διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από οικονομικούς ανταγωνισμούς σε συνδυασμό με τις εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε απλοί παρατηρητές». Και πρόσθεσε: «Για την επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και την ικανοποίηση εθνικών συμφερόντων πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά γιατί όχι και να τις συνδιαμορφώνουμε. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα για το ΥΠΕΘΑ. Η πρόσφατη εκτόξευση του Hellasat-4 δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να  έχει ισχυρή θέση στον διεθνές διαστημικό χάρτη παρέχοντας υψηλού επιπέδου δορυφορικές υπηρεσίες. Παράλληλα παρέχει στις ΕΔ αυτάρκεια και υψηλού επιπέδου δορυφορικές επικοινωνίες».  

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε «στην αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο υπουργείων η οποία έχει αποκτήσει μία δυναμική που έχει αρχίσει να αποδίδει πολλαπλά οφέλη», εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βούληση των δύο πλευρών για διεύρυνση της συνεργασίας για να διαμορφώσουμε από κοινού ένα υπόβαθρο τεχνολογίας αιχμής στον τομέα του διαστήματος. «Είναι ένας κοινός στόχος που βοηθά στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών  στόχων.που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα  από την εκμετάλλευση των διαθεσίμων πόρων των δυνατοτήτων μας» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας Νίκος Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπορούμε να διασφαλίσουμε το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια μέσω των εθνικών  δορυφορικών επικοινωνιών και του συνόλου των δράσεων που προβλέπονται να υλοποιηθούν μέσα από τη σημερινή συμφωνία».

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως «ιστορική», ο Ν. Παππάς παρατήρησε ότι «ήδη έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά σημαντικά κομμάτια συνεργειών οι οποίες αυξάνουν το εκτόπισμα της χώρας, τις δυνατότητες της και την αποτελεσματικότητα των ΕΔ. Μετά από ασταμάτητες προσπάθειες ενός ανηφορικού και δύσκολου δρόμου σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος που αφορά μεταξύ άλλων και τη διασφάλιση και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο διάστημα». Και πρόσθεσε: «Παράλληλα με την ίδρυση του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού δίνεται η δυνατότητα να τεθεί το σύνολο των δράσεων των δύο υπουργείων κάτω από μία ενιαία ασπίδα η οποία θα αφορά την άμυνα της χώρας και θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών».

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας αναφορικώς με το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργίων βάσει του MoU που υπογράφτηκε σήμερα, επισήμανε τα εξής:

«Η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να ανανεώσει τη σύμβαση με τον Hellas Sat, και έτσι η χώρα να μην χάσει την τροχιακή της θέση στο διάστημα στη θέση 39 μοίρες Ανατολικά, αλλά να αποκτήσει τριπλάσιους «διαστημική χωρητικότητα» με τριπλάσιους αναμεταδότες». Και πρόσθεσε: «Κομμάτι αυτών των υποδομών θα χρησιμοποιούν οι ΕΔ και η κυβέρνηση, για τις ασφαλείς τους επικοινωνίες. Επικοινωνίες σύγχρονες και με τη δυνατότητα μετάδοσης πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων», σημειώνοντας ότι το Κέντρο Ελέγχου των δύο δορυφόρων μας που πετούν τώρα, βρίσκεται στο Κορωπί.

Επιπροσθέτως ο Ν. Παππάς υπογράμμισε πως η συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ επεκτείνεται και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της χώρας όπου το ΥΠΕΘΑ αποκτά ένα κομβικό ρόλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία των δύο υπουργείων για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα έχει η πλήρη συστοιχία μικροδορυφόρων, που θα κατασκευάσει η Ελλάδα με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού τοποθετήθηκε ένας από τους κορυφαίους γνώστες του αντικειμένου, με λαμπρές σπουδές, ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Ματζούρης ΠΝ, καθόλου τυχαία άλλωστε, καθώς το ΠΝ έχει μακρά παράδοση στη γνώση του αντικειμένου αφού ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε επισταμμένως με το θέμα λόγω της επιτακτικής επιχειρησιακής ανάγκης να επικοινωνεί δορυφορικώς με τα πλοία του σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.