ΑΜΥΝΑ

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Αριάδνη ’19», με ΝΑΤΟϊκή συμμετοχή

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2019, 17:13
Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Αριάδνη ’19», με ΝΑΤΟϊκή συμμετοχή
Facebook Twitter Whatsapp

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-21 Μαρτίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά και με τα γνωστά (τουρκικά) «παρατράγουδα» η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου με την επωνυμία «Αριάδνη ’19», η οποία διεξήχθη στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14-21 Μαρτίου, είναι τύπου “INVITEX”, και διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση, ενώ φέτος είχε και διπλή ΝΑΤΟϊκή συμμετοχή.

Στην άσκηση «Αριάδνη ’19», από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», ως πλοίο Διοικήσεως και έδρας του Διοικητή της Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ) του Αρχηγείου Στόλου Πλοιάρχου Δημητρίου Γούναρη ΠΝ, τα ναρκοθηρευτικά «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», «ΚΑΛΥΨΩ», «ΕΥΡΩΠΗ» και η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ», ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από ΝΑΤΟϊκής πλευράς συμμετείχαν τα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως της Συμμαχίας SNMG-2, ήτοι: το γαλλικό FS “LYRE”, το ισπανικό SPS “DUERO”, το ρουμανικό RΟS “A.CATUNEANU”, καθώς και πλοία της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δυνάμεως (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG-2) αποτελούμενη από το γερμανικό FGS “WERRA”, το ισπανικό SPS “TAJO”, το ιταλικό ITS “TERMOLI” και το τουρκικό πλοίο TCG “AKCAKOCA”, καθώς και αξιωματικοί ως παρατηρητές από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρουμανία.

Συμφώνως με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού «Σκοποί της άσκησης είναι:

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διεξαγωγή της ασκήσεως αυτής αναρτήθηκε στο λογαριασμό του τουίτερ της ΝΑΤΟϊκής Ναυτικής Διοικήσεως (MARCOM, με έδρα το Νόρθγουντ στο Βορειοδυτικό Λονδίνο) υποβρύχια φωτογραφία η οποία απεικόνιζε βατραχανθρώπους να κρατούν ανοικτή μία τουρκική σημαία, η οποία (φωτογραφία) φερόταν να είχε ληφθεί στη διάρκεια της προαναφερθείσας ασκήσεως. Αμέσως από ελληνικής πλευράς έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες (ΥΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ) και η φωτογραφία αφαιρέθηκε από το λογαριασμό του τουίτερ της MARCOM, ενώ οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προέβησαν και  σε σχετικές επισημάνσεις σε επίπεδο Συμμαχίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως και Έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΚΑΛΥΨΩ και ΕΥΡΩΠΗ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το Γαλλικό πλοίο FS LYRE, το Ισπανικό πλοίο SPS DUERO, το Ρουμανικό πλοίο RΟS A. CATUNEANU, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) αποτελούμενη από το Γερμανικό πλοίο FGS WERRA, το Ισπανικό πλοίο SPS TAJO, το Ιταλικό πλοίο ITS TERMOLI και το Τουρκικό πλοίο TCG AKCAKOCA, ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και Αξιωματικοί ως Παρατηρητές από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρουμανία.