ΑΜΥΝΑ

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με στόχο και τον Τσίπρα

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2019, 20:04
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με στόχο και τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 29 πραγματοποιήθηκαν από τα δύο CN-235 και οι υπόλοιπες 18 από τους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανήμερα της Εθνικής επετείου, που για μας τους Έλληνες είναι διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική, η Άγκυρα προέβη σε ένα μπαράζ προκλήσεων με πρωτοφανή αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων με κορυφαία ασφαλώς στιγμή αυτού του μπαράζ παραβατικών ενεργειών από μέρους τους την προσπάθεια παρενοχλήσεως του ελικοπτέρου Chinook που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι έγραψαν στα παλαιότερα των νεοθωμανικών πασουμακίων τους τα ισχύοντα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία προβλέπουν αποχή από πτητικές και γενικότερα κάθε είδους προκλητικές ενέργειες στη διάρκεια εθνικών ή μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα για τους Τούρκους, που ούτε τα σέβονται και ούτε και τα τηρούν τα συμφωνηθέντα και την υπογραφή τους!

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 3 σχηματισμοί με δύο «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom/Terminator, καθώς και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 που ανήκουν στην Αεροπορία των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία κανένα δεν ήταν οπλισμένο, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 47 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 29 πραγματοποιήθηκαν από τα δύο CN-235 και οι υπόλοιπες 18 από τους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών.

Δεν σημειώθηκε καμία «εικονική αερομαχία» (εμπλοκή) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της Ελληνικής αεραμύνης, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.

«Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η Αθήνα τις επόμενες ώρες θα απαντήσει με αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού.