ΑΜΥΝΑ

Π.Ρήγας: «Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ φραγμός στο υβρίδιο σύμπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα…»

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 14 Απριλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2019, 14:48
Π.Ρήγας: «Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ φραγμός στο υβρίδιο σύμπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα…»
Facebook Twitter Whatsapp

«H κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει το πλεονέκτημα αλλά και την αισιοδοξία ότι ο λαός θα ανταποκριθεί», σχολιάζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης

Ως ένα είδος «συναγερμού και ενεργοποίησης του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για τη συγκρότηση ενός μετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης (και πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Ρήγας το πρόσφατο «κάλεσμα» του κυβερνώντος κόμματος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής».

«Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερμού, ενεργοποίησης του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εμπιστοσύνης που θα προσφέρει όραμα αισιοδοξίας για το μέλλον», σημείωσε ο Π.Ρήγας, για να προσθέσει: «Είναι η ανάγκη να μπει φραγμός σε αυτό το υβρίδιο σύμπλευσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα που επανακάμπτουν, αξιοποιώντας την απαξίωση της πολιτικής για να εγχύσουν το δηλητήριό τους στις κοινωνία», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει το πλεονέκτημα αλλά και την αισιοδοξία ότι ο λαός θα ανταποκριθεί».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο και απαντώντας στο δημοσιογραφικό ερώτημα περί του αν η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, αναφέρθηκε «στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνισε, «που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, σταθεροποιήθηκαν οι συντάξεις και δεν έγιναν νέες περικοπές, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος μισθός, κανένας ανασφάλιστος δεν μένει χωρίς περίθαλψη, διασώθηκε το σύστημα δημόσιας Υγείας και δημόσιας Παιδείας. Επιπλέον, η διανομή κοινωνικού μερίσματος καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους πλέον αδύναμους με επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές. Όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το πραγματικό σκηνικό των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2019. Έχουμε εμπιστοσύνη στη μνήμη και την κρίση του ελληνικού λαού».

Αναφορικώς με τα όσα προσφάτως δήλωσε ο πρώην ΥΕΘΑ και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο νυν ΑΝΥΕΘΑ επανέλαβε «από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στη στρατιωτική ηγεσία απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση, η οποία εκ των πραγμάτων βλάπτει το ίδιο το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αφήνουν αδιάφορο οι κατηγορίες όσων επιλέγουν και χρησιμοποιούν τον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας για τα μικροκομματικά τους παιχνίδια».

Για τη ρητορική και τις…δράσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ο Π.Ρήγας, τόνισε ότι «δεν υποτιμάμε τίποτα, ούτε τη ρητορική, που δεν είναι ουδέτερη αλλά παράγει αποτελέσματα, ούτε πολύ περισσότερο δεν υποτιμάμε τις προκλήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία κατανοεί  πως η τακτική των προκλήσεων είναι ατελέσφορη και δεν την οδηγεί πουθενά, αντίθετα την απομονώνει και περισσότερο αποκαλύπτει μια αδυναμία. Η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε όχι μόνο οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι παραγωγικές αλλά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλισμένη».

            Για τα «παράπονα» της στρατιωτικής ηγεσίας για ελλείψεις στο προσωπικό των ΕΔ, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε ότι «τα δημοσιονομικά δεδομένα μας ανάγκασαν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων. Ξεπεράσαμε τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών περικοπών και της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και ανοικτών ζητημάτων της πρώτης μνημονιακής περιόδου 2010-2014 και οδεύουμε σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης».

Για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και τη στάση μερίδος της αντιπολιτεύσεως ο ίδιος επανέλαβε ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια η ΝΔ ζητάει εκλογές, σύμφωνα με την λογική τους κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα συνιστά προεκλογικού τύπου κινήσεις. Θα προτιμούσαν προφανώς, κόντρα στις ανάγκες των πολλών, αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα προκειμένου οι ίδιοι να περιφέρουν το αφήγημά τους. Η πολιτική μας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», είναι ώριμες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Και δεν μένουμε εδώ θα υπάρχει και συνέχεια».

Ερωτηθείς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ο ΑΝΥΕΘΑ επανέλαβε ότι «έχουμε την επανεκκίνηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ενώ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης με διασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στην κατεύθυνση αυτή πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Καθοριστική εξάλλου είναι η συμβολή του ΥΠΕΘΑ στη διάσωση των ναυπηγείων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω των προγραμμάτων του ΠΝ».

Τέλος, αναφορικώς με τα εξοπλιστικά προγράμματα που ακούγονται εσχάτως, ο ΑΝΥΕΘΑ, αφού αρχικώς επισήμανε ότι «η συζήτηση για τους εξοπλισμούς βοηθούντων και των ΜΜΕ έχει γίνει λίγο και… εθνικό σπορ», τόνισε ότι «έχοντας διασφαλισμένη την αποτρεπτική επάρκεια των ΕΔ, μπορούμε πλέον χωρίς βιασύνες να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μελλοντική ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας, είτε αυτό αφορά σκάφη για το ΠΝ είτε εναέρια μέσα ή άλλα μέσα για την ΠΑ είτε αφορά τις ανάγκες του ΣΞ, υπό το πρίσμα πάντα της διακλαδικότητας και της συμπληρωματικότητας των Κλάδων».