ΑΜΥΝΑ

Έρχονται στην Αθήνα οι Τούρκοι για την έναρξη συνομιλιών για νέα στρατιωτικά ΜΟΕ

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 20 Μαΐου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2019, 14:45
Έρχονται στην Αθήνα οι Τούρκοι για την έναρξη συνομιλιών για νέα στρατιωτικά ΜΟΕ
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Οι συνομιλίες για τυχόν νέα ΜΟΕ Ελλάδος – Τουρκίας ξεκινούν κάτω από ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα, που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι με τις προκλήσεις τους σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρχεται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα η αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υπουργείου Αμύνης που μαζί με την αντίστοιχη Ελληνική θα ξεκινήσουν τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών για τυχόν δημιουργία νέων στρατιωτικών Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο μεταξύ των δύο πλευρών.

«Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, τουρκική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στην Αθήνα για συζητήσεις, με αντίστοιχη ελληνική, με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» σημειώνει σχετικώς η ολιγόλογη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τυχόν νέα ΜΟΕ από τους στρατιωτικούς των δύο πλευρών για την εβδομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το πέρας της συναντήσεως και των δικών του συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του Μ.Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι.

Οι συνομιλίες για τυχόν νέα ΜΟΕ Ελλάδος – Τουρκίας ξεκινούν κάτω από ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα, που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι με τις προκλήσεις τους σε Αιγαίο και Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) να έχουν αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό, τόσο αριθμητικώς, όσο και «ποιοτικώς», γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για τυχόν ευόδωσή τους στους αισιόδοξους.

Επί της διαδικασίας τώρα, όπως πληροφορήθηκε η ιστοσελίδα μας, από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδος είναι ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαχαριάδης, άριστος γνώστης των θεμάτων και εξαιρετικός διαπραγματευτής, με προηγούμενη σχεδόν τετραετή εμπειρία στις Βρυξέλλες ως στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ από τουρκικής πλευράς θα είναι ο ομόλογός του του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Όπως σημειώνεται από τουρκικά μέσα ενημερώσεως, οι συνομιλίες των δύο πλευρών αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 25 Μαΐου.