ΑΜΥΝΑ

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Συζητάμε με την Αθήνα όλα τα θέματα για Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2019, 15:24
Τούρκος υπουργός Άμυνας: Συζητάμε με την Αθήνα όλα τα θέματα για Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο
Facebook Twitter Whatsapp

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Αθήνα υποδέχθηκε καλά τα μέλη της επιτροπής. Οι συνομιλίας αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, όμως εάν χρειαστεί θα παραταθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την εντολή να θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου του, που επισκέπτονται την Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Αθήνα υποδέχθηκε καλά τα μέλη της επιτροπής. Οι συνομιλίας αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, όμως εάν χρειαστεί θα παραταθούν. «Τους είπαμε "βάλτε στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο"», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και φιλίας. Δεν απειλούμε κανέναν . Απλά προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα δίκαια αυτού του υπερήφανου λαού», δήλωσε ο Ακάρ.

Πάντως, παρά τα θετικά σχόλια του Ακάρ, η Άγκυρα επί του πρακτέου συνέχισε τις επιθετικές της κινήσεις. Χθες τρία «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία τα 2 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR  Αθηνών, και 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 34 παραβιάσεις, οι 31 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235 και οι υπόλοιπες 3 από τα μαχητικά F-16).

Επιπλέον σημειώθηκε μία «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».

Νέα παράνομη NAVTEX

Την ίδια στιγμή, ο «αρμόδιος» (γεωγραφικώς) Σταθμός της Σμύρνης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας NAVTEX, η οποία «μπλοκάρει» το Κεντρικό Αιγαίο, «αποκόπτοντας» τη Χίο και τα Ψαρά από τον λοιπό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος, προκειμένου να ασκηθούν οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Για να γίνει η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει δεσμευτεί η εν λόγω θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, από την επομένη μέρα των Ευρωεκλογών, δηλαδή από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 30 Μαΐου, καθώς επίσης και από τις 17 έως 20 Ιουνίου και τέλος από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου, από τις 05.00 μέχρι τις 12:00 σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το Αιγαίο και τα νησιά του λόγω της τουριστικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη της τρίτης περιόδου (24-27 Ιουνίου 2019), δηλαδή στις 23 Ιουνίου έχουμε τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που έχουν τη δική τους μεγάλη πολιτική σημασία για τη γείτονα.