ΑΜΥΝΑ

Προπαγάνδα, απειλές και προκλήσεις από τον Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2019, 23:32
Προπαγάνδα, απειλές και προκλήσεις από τον Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

Επιμένει η Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις, νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή απομόνωση και τις πιέσεις, αλλά και τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις, δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων. Και αυτό γιατί, επιμένουν στις προκλητικές δηλώσεις, τους προπαγανδιστικούς λεονταρισμούς, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο.

Προπαγάνδα με φωτογραφίες

Η Άγκυρα σήμερα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της εικόνας για να δείξει πως δεν χαμπαριάζει: Έτσι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, φωτογραφίες από τα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, τα οποία συνοδεύουν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Φωτογραφίες προπαγανδιστικού ύφους που θα μπορούσαν να «ντύσουν» οπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δηλαδή, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα προχωρήσουν κανονικά.

«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή, από την άλλη τα γεωτρύπανά μας έχουν κατευθυνθεί ήδη στην περιοχή. Και ο Πορθητής, και το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή ξεκινούν τις εργασίες τους. Εμείς δεν μπαίνουμε στα χωράφια άλλων εκεί. Ειδικά εκεί τα βήματα που κάνουμε είναι για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Εκεί έχουν δικαίωμα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Και ποιο είναι αυτό το δικαίωμα; Όλοι τους εκεί έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο είτε αφορά οτιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους», είχε ισχυριστεί χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα με την οπτικοακουστική προπαγάνδα, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από μαχητικά τύπου F-16 προχώρησαν σε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς επίσης και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Υπονοεί κυρώσεις ο Τουσκ

Τις εν λόγω ενέργειες αλλά και την τουρκική πρόθεση για τη συνέχιση των γεωτρήσεων καταδίκασε εντόνως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπονόησε ότι θα προχωρήσει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων.

«Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απάντηση της ΕΕ, σε πλήρη αλληλεγγύη, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που συζητούνται, περιλαμβάνεται η μείωση της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, η επαναξέταση των δανειακών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και στοχευμένα μέτρα όπως κυρώσεις που απευθύνονται σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Εκτός από τον Τουσκ, σε νέα ηχηρή παρέμβαση είχε προχωρήσει και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηρίζοντας την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Αλλά και το Ισραήλ, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε πως στηρίζει απόλυτα την Κύπρο άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες περιοχές της. Επίσης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της κυβέρνησής του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων

Είχαν προηγηθεί οι νέες απειλές του εκπροσώπου του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ κατά του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ειδικότερα, δήλωσε πως το ύφος της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε και δεν είναι διπλωματικό, διαμηνύοντας ότι «η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη» και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα πως «αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα».

Νωρίτερα, είχε εκδοθεί  ανακοίνωση -απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου η Ελλάδα αναφερόταν ως «κακομαθημένο»  παιδί της Ευρώπης και η Κύπρος «άτακτο», με τους Τούρκους να κατηγορούν τις δύο χώρες ότι προκαλούν αστάθεια στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χθες, Τρίτη, έκανε λόγο για παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σημείωνε πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, «επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».