ΑΜΥΝΑ

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο από οπλισμένα μαχητικά και εικονικές αερομαχίες

Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2019, 18:47
Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο από οπλισμένα μαχητικά και εικονικές αερομαχίες
Facebook Twitter Whatsapp

Δύο τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπαράζ παραβιάσεων σημειώθηκε σήμερα πάνω από το Αιγαίο με τους Τούρκους να είναι ιδιαίτερα προκλητική σημειώνοντας προκλητικές πτήσεις με F-16 πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

Αναλυτικότερα σήμερα πέταξαν πάνω από το Αιγαίο συνολικά έξι μαχητικά F-16 και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235. Τα παραπάνω προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις και οκτώ παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Σημειώνεται ότι τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν στην περιοχή του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ανάμεσα στα παραπάνω αεροσκάφη βρίσκονται και τα δύο τουρκικά F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι - ανάμεσα στους Φούρνους Ικαρίας και το Αγαθονήσι - στα 22.400 πόδια, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Ένα λεπτό αργότερα 2 τουρκικά F-4 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξαν πάνω από τις ίδιες νησίδες στα 10.000 πόδια. 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά