ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ στη Λέρο: Από «κόσκινο» 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη - Πόσο επικίνδυνος είναι ο «χαμένος» οπλισμός

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 14:33
Θρίλερ στη Λέρο: Από «κόσκινο» 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη - Πόσο επικίνδυνος είναι ο «χαμένος» οπλισμός
Facebook Twitter Whatsapp

Κάνουν «φύλλο και φτερό» τη μονάδα - Υποψίες ότι η εξαφάνιση του οπλισμού έγινε «εκ των έσω»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαίνεται το θρίλερ με την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από τη ναυτική βάση στη Λέρο, με τις Αρχές να ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως τον χρόνο κατά τον οποίο εξαφανίστηκε ο οπλισμός από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τον τρόπο με τον όποιο έγινε.

Οι έρευνες, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στρέφονται κυρίως σε δέκα άτομα, που είχαν πρόσβαση τους τελευταίους μήνες στην αποθήκη και είχαν αναλάβει τη φύλαξή της. Πρόκειται για αξιωματικούς και κατώτερο προσωπικό που φέρεται να είχαν εξουσιοδότηση και κωδικούς.

Παράλληλα, οι Αρχές ψάχνουν απάντηση για το πώς έγινε η τελευταία παράδοση-παραλαβή της αποθήκης από τον παλιό στον νέο οπλονόμο. Ειδικότερα, περιμένουν απαντήσεις από τον νέο οπλονόμο για το πώς έγινε η διαδικασία ανάληψης της αποθήκης, αν έγινε ενδελεχής έλεγχος του οπλισμού ή απλά ο προηγούμενος του έδωσε ένα χαρτί χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στους σάκους. Αυτό θα αποδείξει και το αν η κλοπή έγινε τους τελευταίους 8 μήνες ή νωρίτερα.

Στις έρευνες συμμετέχουν τόσο η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, όσο και υπηρεσίες πληροφοριών του εξωτερικού όσο και κλιμάκιο του Εγκληματολογικού που συλλέγει αποτυπώματα και DNA από την αποθήκη. Επιπλέον, στο μικροσκόπιο έχει μπει και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που πάει σε βάθος 3 μηνών, ενώ οι ανακριτικές αρχές είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουν και άρση τηλεφωνικού απορρήτου για ορισμένα πρόσωπα.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για κλοπή «εκ των έσω», ενώ δεν αποκλείεται η αφαίρεση του οπλισμού να έγινε σταδιακά και όχι σε μία φορά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η σοβαρή αυτή υπόθεση έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η συγκεκριμένη βάση του Πολεμικού Ναυτικού φυλάσσεται με πολύ αυστηρά μέτρα, με σκοπιές αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ η εν λόγω αποθήκη βρίσκεται στα έγκατα της βάσης, σε απρόσιτο σημείο.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα «χαμένα» πυρομαχικά

Τα όπλα και τα υλικά που έχουν εξαφανιστεί είναι άκρως επικίνδυνα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά για αυστηρά επιχειρησιακούς.

Πρόκειται για:

 • σφαίρες, που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στη μαύρη αγορά, γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα όπλα στους δρόμους
  - βραδύκαυστο φιτίλι, που χρησιμοποιείται σε συνδεσμολογία για εκρηκτικά
  - χειροβομβίδες, που χρησιμοποιούνται στο κοινό έγκλημα
  - οπλοβομβίδες που προσαρμόζονται σε φορητό οπλισμό
  - νάρκες, που είναι όπλο ενέδρας
  - δύο φορητά αντιαρματικά μίας χρήσης, που μπορούν να εξαφανίσουν για παράδειγμα ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ή ένα όχημα χρηματαποστολής

Η κλοπή 280.000 τόνων πετρελαίου

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που χάνεται οπλισμός από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Πριν από δύο χρόνια η συγκεκριμένη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές, μετά την κλοπή 280.000 τόνων πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού διαπιστώθηκε χθες το απόγευμα (09-09-2019) σε καταμέτρηση κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής.