current views are: 9

10 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση03:53

Το Ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθεί και αναλύει: Με κομάντος από τη «στρατιά του Αιγαίου» και μονάδες από την Ανατολική Θράκη ο Ερντογάν χτυπά τη Συρία

Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ότι μετακίνησαν στην εμπόλεμη ζώνη αλλά και πιο πίσω εφεδρείες, που ανήκουν σε σχηματισμούς οι οποίοι εδρεύουν στην Ανατολική Θράκη.

Δημοσίευση 03:53’

Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ότι μετακίνησαν στην εμπόλεμη ζώνη αλλά και πιο πίσω εφεδρείες, που ανήκουν σε σχηματισμούς οι οποίοι εδρεύουν στην Ανατολική Θράκη.

Μπορεί ο τουρκικός στρατός να παρουσιάζει ως αιχμή του δόρατος της επίθεσης στη Συρία, την αφρόκρεμα των Τούρκων Commandos, τους “Bordo Bereliler“, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους οι επίλεκτοι καταδρομείς που ήδη λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση ‘ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ’ έχουν μεταφερθεί στα σύνορα από σχηματισμούς που ανήκουν στη λεγόμενη‘’Στρατιά του Αιγαίου’.

Πολεμική εμπειρία

Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται από πλήθος πηγών ότι μετακίνησαν στην εμπόλεμη ζώνη αλλά και πιο πίσω, ως εφεδρείες, ολόκληρες μονάδες -κυρίως μηχανοκίνητου πεζικού και αρμάτων μάχης- που ανήκουν σε σχηματισμούς οι οποίοι εδρεύουν στην Ανατολική Θράκη.

Έκτιμάται ότι περίπου το 50% των δυνάμεων του τουρκικού στρατού από την Αν. Θράκη έχει εγκαταλείψει τα στρατόπεδα της περιοχής- απέναντι από τον Έβρο- και βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία.

Κινήσεις όχι τυχαίες. Όπως φαίνεται η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θέλει ή καλύτερα “απαιτεί” να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία και παραστάσεις πραγματικής αναμέτρησης, σημαντικές μονάδες ακόμα και ολόκληροι σχηματισμοί που εδρεύουν σε κάθε γωνιά της χώρας τους.

Η “ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ’’ είναι η 3η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα Συριακά εδάφη από το 2016.

Είχαν προηγηθεί η ‘’ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ’’ και ο ‘’ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ‘’.

Τόσο οι πρώτες δύο αλλά και αυτή που μόλις άρχισε, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών και στρατιωτικών αναλυτών που εξάγουν ήδη πολύτιμα συμπεράσματα.

Αφορούν κυρίως την προπαρασκευή, τηντακτικής που ακολουθείται, τις δυνάμεις και τα μέσα που χρησιμοποιούνται τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στα μετόπισθεν, αλλά και το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και εκπαίδευσης.

Τουρκικής κατασκευής όπλα

Στο μέτωπο της Συρίας από το 2016 χρησιμοποιούνται και δοκιμάζονται από τον τουρκικό στρατό όλο και περισσότερα οπλικά συστήματα που κατασκευάζει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA και τα επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 έως τα μη επανδρωμένα UAV BAYRAKTAR και τα μικρά DRONE που χρησιμοποιούν Τούρκοι Commandos για συλλογή πληροφοριών.

Οι τουρκικές εταιρίες αναπτύσσουν συνεχώς τεχνογνωσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τουρκική εταιρία ASELSAN κλήθηκε και κατασκεύασε σύστημα αυτοπροστασίας για τα άρματα μάχης M-60 όταν διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ότι ήταν τρωτά σε θωράκιση.

Με μαζικούς βομβαρδισμούς από αεροπλάνα και πυροβολικό αλλά και επιθέσεις με ελικόπτερα οι Τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν να προκαλέσουν βαριές απώλειες και καταστροφές στις εχθρικές τους δυνάμεις χωρίς να ρισκάρουν εκτεταμένη εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων η οποία μεταφράζεται σε πολλά θύματα.

Πολεμούν ναι μεν απέναντι σε σκληροτράχηλους μαχητές, όχι όμως εναντίον τακτικού στρατού.

Εξαπολύουν επιθέσεις με απόλυτη υπεροχή στον αέρα καθώς οι Κουρδικές δυνάμεις δεν διαθέτουν αεροπορική υποστήριξη, ούτε καν στοιχειώδη αντιαεροπορική άμυνα.

Επιπλέον οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ανοιχτές γραμμές εύκολου και γρήγορου ανεφοδιασμού.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται σύμφωνα με έμπειρους στρατιωτικούς αναλυτές για συγκρίσεις. Το ανάγλυφο των εδαφών της Συρίας όπως επισημαίνουν δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Έβρο ή τα νησιά του Αιγαίου που υπερασπίζονται από τακτικό βαριά εξοπλισμένο στρατό με εξαιρετικά ισχυρή δύναμη στον αέρα και στη θάλασσα.

Ωστόσο, βοηθούν τους Έλληνες επιτελείς να ‘’διαβάσουν’’ σε βάθος τις τουρκικές δυνάμεις που πλέον διαθέτουν εμπειρία επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

 


σχετικα αρθρα