ΑΜΥΝΑ

Πάνω από 40 τουρκικές παραβιάσεις, υπερπτήση από drone και εικονικές αερομαχίες

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 20:35
Πάνω από 40 τουρκικές παραβιάσεις, υπερπτήση από drone και εικονικές αερομαχίες
Facebook Twitter Whatsapp

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών

Με αμείωτο ρυθμό συνέχισαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, 10 μαχητικά F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οκτώ παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.  

Τονίζεται ότι η Άγκυρα διαθέτει αρκετούς τύπους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο για τη συλλογή πληροφοριών, όσο και σκάφη που φέρουν όπλα, δηλαδή για την προσβολή στόχων. Όπως έχει γράψει το Newpost, συνολικά η Τουρκία διαθέτει περί τα 100 UAV τύπου BAYRAKTAR και ΑΝΚΑ.

Τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός από ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν «ζωντανή» εικόνα και ήχο στα κέντρα επιχειρήσεων διαθέτουν και κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν σταθερούς στόχους ακόμα και από μεγάλα ύψη. Βόμβες που επίσης κατασκευάζει η Τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι φτηνά στην κατασκευή τους και έχουν τη δυνατότητα επειδή μπορούν να πετάνε ψηλά να μένουν εκτός της εμβέλειας αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς. Αποτελούν λοιπόν ένα αποδοτικό όπλο στον «ακήρυχτο» πόλεμο των παραβιάσεων στο Αιγαίο, εάν αναλογιστεί κανείς πως για να αναχαιτιστούν από την ελληνική πλευρά, επιστρατεύονται τα αεροσκάφη F-16. Αεροσκάφη δηλαδή τα οποία έχουν ένα ευκαταφρόνητο κόστος συντήρησης και δυσβάστακτο κόστος σε καύσιμα.

Μπορεί η αντιμετώπιση των UAV να είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος σχηματισμός UAV είτε ακόμα χειρότερα αρκετοί σχηματισμοί οι οποίοι μπορούν να υποστηρίζονται από βαριά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αν και είχαν αναπτύξει αρκετά χρόνια πριν από τους γείτονες το δικό μας μη επανδρωμένο αερόχημα με το όνομα «ΠΗΓΑΣΟΣ» έμειναν πίσω εξαιτίας και της κρίσης κι όχι μόνο...

Το «ΠΗΓΑΣΟΣ» εκσυγχρονίζεται με αργούς ρυθμούς και ήδη απέχει μακράν σε δυνατότητες από τα Τουρκικά μη επανδρωμένα. Διαθέτει μόνο δυνατότητα μετάδοσης εικόνας αλλά όχι οπλισμό.

Η Ελλάδα έχει ήδη απευθυνθεί στις ΗΠΑ κυρίως για αγορά των σύγχρονων UAV  MQ9 τα οποία ήδη επιχειρούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κρατών από το αεροδρόμιο της Λάρισας με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται θετικοί.