current views are: 11

23 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση04:02

Αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ: «Απόβαση» κομάντο για «συνεκπαίδευση» με Έλληνες επίλεκτους – Το σχέδιο της άσκησης με Apache- BlackHawk

Το επόμενο βήμα στη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς το Στεφανοβίκειο, εξετάζεται να είναι η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης συντήρησης ελικόπτερων

Δημοσίευση 04:02’

Το επόμενο βήμα στη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς το Στεφανοβίκειο, εξετάζεται να είναι η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης συντήρησης ελικόπτερων

Με τους κομάντος της θρυλικής 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας έρχονται για πρώτη φορά οι Αμερικανοί στο Βόλο για να εκπαιδευτούν μαζί με επίλεκτα τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων. 

Προηγείται το «ιπτάμενο ιππικό», η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ η οποία ήδη ξεκίνησε τη μεταφορά από τη Γερμανία στο Στεφανοβίκειο, ελικοπτέρων, χειριστών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού. 

Φέρνουν επιθετικά ελικόπτερα Apache, μεταφορικά Chinook αλλά και BlackHawk πολλαπλών ρόλων. 

Οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους Αμερικανούς ήδη υπάρχουν αλλά αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν αφού η φετινή παρουσία τους θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. 

Είναι η 3η συνεχή χρονιά που έρχονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο Βόλου οι Αμερικανοί «ελικοπτεράδες» και θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες. Καθιερώνεται με αυτόν τον τρόπο σχεδόν ως μόνιμη η ετήσια συνεργασία και συνεκπαίδευση με τους Έλληνες συναδέλφους τους της Αεροπορίας Στρατού. 

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στο Βόλο και οι κομμάντος της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. 

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να συμμετέχουν με δύναμη ενισχυμένου λόχου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για τα επόμενα χρόνια, να αυξήσουν αριθμητικά τη συμμετοχή τους.

Η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ έχει έδρα στη Βιτσέντζα της Ιταλίας και θεωρείται από τους πλέον ισχυρούς σχηματισμούς χερσαίων δυνάμεων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να «φορτωθεί» μαζί με τον βαρύ οπλισμό της σε μεταγωγικά αεροσκάφη είτε ακόμη και σε ελικόπτερα και να μεταφερθεί γρήγορα όπου διαταχθεί, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

«Κουβαλάει» στις πλάτες της πλούσια ιστορία στα θέατρα των επιχειρήσεων από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Οι Αμερικανοί κομάντος θα εκπαιδευτούν μαζί με τους Έλληνες «κόκκινομπερέδες» της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που διαθέτουν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με έδρα τη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Οι Έλληνες επίλεκτοι μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους θα εκτελέσουν μια σειρά από σενάρια μάχης με συμμετοχή ελικοπτέρων, τόσο από την 1η ΤΑΞΑΣ όσο και από την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Μεταγωγικά Chinook και Επιθετικά Ελικόπτερα Apache από Ελλάδα και ΗΠΑ μαζί και με τα BlackHawk των Αμερικανών θα μεταφέρουν και θα υποστηρίξουν Έλληνες και Αμερικανούς κομάντος σε σύνθετες αποστολές.

Πέρυσι σε αρκετά σενάρια της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών «ελικοπτεράδων» αλλά και στην άσκηση επίδειξης στο πεδίο βολής Λιτόχωρου είχε λάβει μέρος η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.

Οι επιτελείς των δύο κρατών από το κοινό κέντρο επιχειρήσεων που θα στηθεί στη βάση της 1ης ΤΑΞΑΣ θα συντονίζουν όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τα εναέρια μέσα και τις ομάδες κρούσης.

Ήδη από πέρυσι οι Αμερικανοί «ελικοπτεράδες» με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά «Στέτσον», δηλαδή τα μαύρα στρογγυλά καπέλα αλλά και τα σπιρούνια του θρυλικού αμερικανικού ιππικού μιλούσαν με τα πιο θερμά λόγια για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και τη συνεργασία τους με τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

Το ανάγλυφο της Ελλάδας και ειδικά της περιοχής γύρω από τον Βόλο τους έδωσε, όπως ανέφεραν, τη δυνατότητα να εκτελέσουν για πρώτη φορά σενάρια μάχης σε τόσο σύνθετο περιβάλλον. Από τη μία τα 3.000 μέτρα του Ολύμπου με τις χιονοσκεπείς κορυφές και τις βαθιές χαράδρες και από την άλλη οι ακτογραμμές και τα ελληνικά νησιά σε κοντινή απόσταση για κίνηση με ενάερια μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα στελέχη του «ιπτάμενου ιππικού» των ΗΠΑ που ήρθαν στην Ελλάδα είναι «μπαρουτοκαπνισμένα» με παραστάσεις και εμπειρίες από πολεμικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το επόμενο βήμα στη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς το Στεφανοβίκειο, εξετάζεται να είναι η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης συντήρησης ελικόπτερων. Και οι δυο πλευρές εμφανίζονται θετικές. Σε περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει, θα αποτελέσει μια ακόμη κίνηση από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της Ελλάδας ως κυρίαρχη χώρα στην περιοχή.

 


σχετικα αρθρα