current views are: 10

22 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση07:29

Η ελληνοτουρκική μάχη με τα μη επανδρωμένα UAV και η αμερικανική βοήθεια – Ο ρόλος του συμμαχικού υπερσύγχρονου Global Hawk RQ-4D

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατέληξαν πως τα αεροδρόμια σε Σούδα, Λάρισα και Χρυσούπολη Καβάλας διαθέτουν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν τα Global Hawk.

Δημοσίευση 07:29’

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατέληξαν πως τα αεροδρόμια σε Σούδα, Λάρισα και Χρυσούπολη Καβάλας διαθέτουν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν τα Global Hawk.

Στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Σιγκονέλα της Σικελίας προσγειώθηκε χθες το επιβλητικό συμμαχικό AGS(Alliance Ground Surveillance) Global Hawk RQ-4D έπειτα από πτήση 22 ωρών προερχόμενο από τη βάση Palmdale στην Καλιφόρνια.

Είναι το πρώτο από τα πέντε μη επανδρωμένα ‘’Παγκόσμια Γεράκια’’ του ΝΑΤΟ τα οποία θα εγκατασταθούν σε Ευρωπαϊκό έδαφος για να αναλάβουν κρίσιμες για τη Συμμαχία αποστολές επιτήρησης στα Ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για την Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είτε για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η άφιξη των ΝΑΤΟικών υπερσύγχρονων UAV δεν αφορά μόνο τη Συμμαχία αλλά έχει και άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και έπειτα από αίτημα της Συμμαχίας προχώρησαν σε έρευνα καταλληλόλητας για αρκετά Ελληνικά αεροδρόμια ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις “φιλοξενίας” των Global Hawk.

Kαι φαίνεται να κατέληξαν ότι τα αεροδρόμια σε Σούδα, Λάρισα και Χρυσούπολη Καβάλας διαθέτουν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν κυρίως σε περίπτωση έκτασης ανάγκης, τα πιο μεγάλα και σύγχρονα UAV που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Δύση.

Άλλωστε πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα Αμερικανικό Global Hawk είχε προσγειωθεί εκτάκτως λόγω προβλήματος στη αεροπορική βάση της Σούδας στα Χανιά.

Τα “Παγκόσμια Γεράκια” θα έχουν ως μόνιμη βάση τη Σιγκονέλα ωστόσο το αίτημα του ΝΑΤΟ για έλεγχο καταλληλόλητας Ελληνικών αεροδρομίων εκτιμάται ότι είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη «κίνηση». Αυτή μπορεί να είναι η παραμονή ενός Global Hawk για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε Ελληνικό έδαφος. Κίνηση δίχως άλλο υψηλού συμβολισμού.

Σύμφωνα επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αυτοψίες που έγιναν σε Ελληνικά αεροδρόμια δεν ήταν λίγες. Ανδραβίδα, Άκτιο, Άραξος και Λάρισα, ήταν οι αεροπορικές βάσεις στις οποίες επέμειναν και επισκέφθηκαν πολλές φορές στελέχη του ΝΑΤΟ, αναζητώντας τα κατάλληλα αεροδρόμια είτε για ολιγοήμερη παραμονή ή για έκτακτη ανάγκη.

Ούτως ή άλλως πέρα από το ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ήδη το αεροδρόμιο της Λάρισας για μόνιμη πλέον φιλοξενία των δικών τους μη επανδρωμένων UAV ΜQ9 Reaper στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η αεροπορική βάση της Λάρισας όπου εδρεύει η 110 Πτέρυγα Μάχης έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί μόνο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ήδη οι Αμερικανοί σε συνεργασία με το Ελληνικό Επιτελείο έχουν κατασκευάσει υποδομές για την υποστήριξη των Reaper και δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία.

Στόχος όπως φαίνεται είναι να «στηθεί» στη Λάρισα η βάση των Αμερικανικών UAV στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να φιλοξενούνται μεγάλα Αμερικανικά αεροσκάφη είτε μεταγωγικά είτε ιπτάμενα τάνκερ.

Τόσο στο ΝΑΤΟικο σχεδιασμό όσο κυρίως στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για τα μη επανδρωμένα UAV, η Τουρκία τουλάχιστον σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι βρίσκεται απούσα. Και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν τουλάχιστον οι Αμερικανοί είναι ότι υπολογίζουν σαφώς περισσότερο τη χώρα μας ως τον σταθερό πυλώνα της περιοχής σε αντίθεση με τους γείτονες.

Την ώρα που η Άγκυρα «καλπάζει» στον τομέα των UAV οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν με συμμαχίες και συνεργασίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Μέσα στον Δεκέμβριο οι Αμερικανοί προγραμματίζουν να φέρουν στην Ελλάδα για πτήσεις ένα ειδικά διαμορφωμένο στις Ελληνικές ανάγκες για ναυτική κυρίως επιτήρηση MQ-9 Reaper. Ο Ελληνικός “Θεριστής” σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι “φορτωμένος” με περισσότερα και πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα σε σχέση με τα Reaper τα οποία ήδη βρίσκονται στη Λάρισα.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον δύο τέτοιων UAV.T o MQ-9 Reaper το οποίο προορίζεται για πώληση στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από πτήσεις επίδειξης. Για περίπου δύο εβδομάδες το “Ελληνικό” Reaper θ’ απογειώνεται από την 110 ΠΜ ενώ και το επικοινωνιακό μήνυμα προς την Άγκυρα αναμένεται με αυτή την Αμερικανική κίνηση να είναι ιδιαίτερα ισχυρό και συμβολικό.

Τα MQ-9 Reaper έχουν την δυνατότητα να πετούν συνεχώς ακόμα και για 24 ώρες με χαμηλό κόστος, να επιτηρούν τεράστιες εκτάσεις και να δίνουν συνεχώς πλήρη εικόνα της κατάστασης στα κέντρα επιχειρήσεων. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η απόκτηση των Μη Επανδρωμένων, όπως τονίζουν έμπειροι επιτελείς αλλά απαιτείται και η δικτύωση όλων των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι οι πληροφορία που λαμβάνεται από τον “Θεριστή” να αξιοποιείται άμεσα. Αυτό απαιτεί και νέες υποδομές οι οποίες άλλωστε είναι επιβεβλημένες καθώς μέσα στην επόμενη τριετία είναι προγραμματισμένη μια ακόμη ΝΑΤΟικη αξιολόγηση.


σχετικα αρθρα