current views are: 14

26 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:14

Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οι Αμερικανοί φέρνουν το «UAV του Αιγαίου» στην Ελλάδα

Σε τρία χρόνια-στην καλύτερη περίπτωση-εκτιμάται ότι θα αρχίσει η παράδοση

Δημοσίευση 11:14’

Σε τρία χρόνια-στην καλύτερη περίπτωση-εκτιμάται ότι θα αρχίσει η παράδοση

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη θαλάσσια επιτήρηση από αέρος ΙSR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Την ίδια ώρα η Τουρκία κυριαρχεί με τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 αλλά και τα δεκάδες UAV τα οποία κατασκευάζει και ήδη χρησιμοποιεί. 

Σε τρία χρόνια-στην καλύτερη περίπτωση-εκτιμάται ότι θα αρχίσει η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3B ORION ο εκσυγχρονισμός των οποίων αποφασίστηκε το 2015 με κόστος που αγγίζει τα 600 εκ ευρώ.

Προς το παρόν, τα πληρώματα τα οποία θα πετάξουν τα P3 εκπαιδεύονται στο αεροσκάφος  «ενδιάμεσης λύσης» το οποίο παραδόθηκε στο ΠΝ την περασμένη άνοιξη. Έως τότε, όμως, με ποια μέσα θα καλυφθεί η ανάγκη για επιτήρηση του Αιγαίου;

Το P3 το οποίο ήδη πετάει, διαθέτει παλαιού τύπου συστήματα, όχι ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. 

Η Πολεμική Αεροπορία ελπίζει ότι μέσα στο 2020 θα καταφέρει, αν ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» όσο και τα οικονομικά θέματα, να αποκτήσει τα πρώτα της σύγχρονα μη επανδρωμένα UAV . 

Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου έρχεται από το San Diego στη Λάρισα και στη 110 Πτέρυγα Μάχης η αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems για να παρουσιάσει τόσο στους Έλληνες επιτελείς όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μη επανδρωμένο UAV ΜQ-9B Sea Guardian

Πρόκειται για νεότερη έκδοση του ΜQ-9, με το οποίο ήδη οι Αμερικανοί επιχειρούν από τη Λάρισα, ειδικά σχεδιασμένη στις ελληνικές ανάγκες και όπως «προδίδει» το όνομά του (Sea Guardian) εξειδικευμένο στη θαλάσσια επιτήρηση.

«Το UAV του Αιγαίου» ουσιαστικά στηρίζεται στην πλατφόρμα του MQ-9 ωστόσο είναι ενισχυμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία στοχεύουν κυρίως στον έλεγχο μεγάλων σε έκταση θαλάσσιων περιοχών. 

Ειδικό ραντάρ αναζήτησης στην επιφάνεια της θάλασσας, υπέρυθρες κάμερες, βίντεο υψηλής ευκρίνειας αλλά και πολλαπλούς αισθητήρες θα του επιτρέπουν να «σαρώνει» θαλάσσιες περιοχές εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και ταυτόχρονα να προχωρά σε στοχοποίηση αν χρειαστεί. 

Σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να μεταφέρει όλα τα στοιχεία όχι μόνο στα κέντρα επιχειρήσεων αλλά και σε φίλια πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αρκεί η Ελλάδα να «τρέξει» και άλλα απαραίτητα για αυτό προγράμματα. 

To αμερικανικό UAV, όμως, διαθέτει και το σύστημα DAA με ειδικό ραντάρ το οποίο φροντίζει για την ασφάλεια της πτήσης και την αποφυγή σύγκρουσης σε περιοχές όπου πετούν πολιτικά αεροσκάφη, όπως στο Αιγαίο. 

«Εκτιμούμε την υποστήριξη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την προβολή των δυνατοτήτων που διαθέτουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας σε θέματα θαλάσσιας  επιτήρησης και πτήσης σε πολιτικό εναέριο χώρο», δηλώνει ο CEO της εταιρείας Linden Blue. 

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις με το Ισραήλ για την προμήθεια δύο μη επανδρωμένων UAV HERON σχεδόν ανάλογων δυνατοτήτων. 

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και γενικότερα για τα εθνικά συμφέροντα το ζήτημα της θαλάσσιας επιτήρησης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατοι επιτελείς, δεν αφορά μόνο τον έλεγχο των Τουρκικών μονάδων επιφανείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Καθημερινά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εκτός από τον τουρκικό στόλο πλέουν και χιλιάδες εμπορικά πλοία είτε πρόκειται για τεράστια δεξαμενόπλοια είτε για μικρά αλιευτικά ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής. 

 Ο υβριδικός πόλεμος και οι ασύμμετρες απειλές, επιτάσσουν πλέον να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα άμεσου ελέγχου πέρα από τα πολεμικά και σε πολιτικά πλοία τα οποία εν δυνάμει μπορούν να κρύβουν απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. 

Πλοία που μπορούν να πλέουν ανεμπόδιστα σε εθνικά «ευαίσθητες» περιοχές ειδικά σε περιόδους έντασης ή ακόμα και κρίσης. Και φυσικά με το μεταναστευτικό να βρίσκεται σε κορύφωση η θαλάσσια επιτήρηση από αέρος θα δίνει στις ελληνικές Αρχές πλήρη εικόνα των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών. 

Με την αναγκαιότητα για συνεχή επιτήρηση δεδομένη μόνο τα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα UAV δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου σε 24ωρη βάση με σχετικά χαμηλό κόστος κάτι που γνωρίζουν καλά οι Έλληνες επιτελείς, ειδικά στην μεταμνημνονιακή εποχή. 

Οι επόμενοι μήνες κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμοι με τους επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν ενημερώσει αναλυτικά την πολιτική ηγεσία ώστε να ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.


σχετικα αρθρα