current views are: 13

29 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:00

Τα τρία ανοιχτά «μέτωπα»: Οι προκλήσεις της Άγκυρας στις ελληνικές θάλασσες – Η μυστική επιχείρηση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει έναν ακόμα «φάκελο» αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Δημοσίευση 05:00’

Η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει έναν ακόμα «φάκελο» αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Μετά το Αιγαίο και τη θάλασσα του Καστελόριζου η Άγκυρα με τον πλέον επίσημο τρόπο βάζει στο «κάδρο» των διεκδικήσεών της το νότιο Καρπάθιο αλλά και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η Τουρκία «έστησε» ολόκληρη επιχείρηση για να μεταφέρει μυστικά και με δικό της εναέριο μέσο σύμφωνα με πληροφορίες, τον Φαγέζ-Αλ-Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη. Και υπέγραψε μαζί του ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα άσχετα αν ο Λίβυος πρόεδρος κάνει κουμάντο μόνο στην περικυκλωμένη πρωτεύουσα Τρίπολη.

Έτσι, η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει έναν ακόμα «φάκελο» αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα.

Μετά το Αιγαίο με το «ΧOΡΑ» και το «ΣΙΣΜΙΚ» και τη θάλασσα του Καστελόριζου με το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» δεν θεωρείται πλέον απίθανο η Άγκυρα να επιχειρήσει να τσεκάρει τα ελληνικά αντανακλαστικά και σε μια ακόμη περιοχή και μάλιστα αυτή τη φορά εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ακτές της.

Ανατολικά του Καστελόριζου ήταν ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» που έστησε «τείχος» τον Οκτώβριο του 2018 στο τουρκικό ερευνητικό όταν επιχείρησε να περάσει για έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Το έμπειρο πλήρωμα είχε κάνει κυριολεκτικά τη ζωή δύσκολη στο ερευνητικό αλλά και στα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν αν και η ελληνική φρεγάτα ήταν μόνη της στην περιοχή.

Ήδη οι Έλληνες επιτελείς είχαν χτυπήσει «καμπανάκι» για την ανάγκη εκσυγχρονισμού αλλά και ενίσχυσης του Στόλου ο οποίος πλέον βγαίνει από το «κλειστό» Αιγαίο όπου κυριαρχούσε εδώ και δεκαετίες για να υπερασπιστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πέρα από την αναβάθμιση των μαχητικών f-16 και την «στήριξη» των Μirage με ανταλλακτικά, αποφάσισε και την ενίσχυση των «σιωπηλών φονιάδων» υποβρυχίων 214 με σύγχρονες τορπίλες βαρέως τύπου συνολικού κόστους περίπου 105 εκατ. ευρώ. Απόφαση η οποία «σερνόταν» εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα ο Στόλος να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλέον ισχυρό όπλο του αυτή στη στιγμή.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου, φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜEKO. Και μένει να φανεί αν το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει να δώσει τα χρήματα σύντομα ή αν θα βάλει φρένο σε μια επιβεβλημένη αναβάθμιση.

Εκσυγχρονισμός ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά για τα πιο ισχυρά πλοία επιφανείας που έχει στο οπλοστάσιό του ο Στόλος.

Σε 150 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί το μικρότερο κόστος εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ το οποίο προβλέπει νέο ραντάρ και σύστημα μάχης. Ωστόσο, επιτελείς τονίζουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα ώστε τα τέσσερα πλοία να θωρακιστούν ουσιαστικά για να παραμείνουν τα επόμενα τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ισχυρές μονάδες επιφανείας.

Το μεγάλο όμως ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί χωρίς αμφιβολία η άμεση ανάγκη ενίσχυσης με καινούργια πλοία.

Το τελευταίο διάστημα όπως φαίνεται και ενώ βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση τουλάχιστον δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belh@ra στην «κούρσα» έχουν «εισβάλει» και οι Αμερικανοί οι οποίοι φέρονται να έχουν προτείνει την παραχώρηση πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burke όπως ανέφερε το Newpost από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση τους αμέσως επόμενους μήνες η Ελλάδα πιθανότατα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την ενίσχυση του Στόλου με νέα πλοία.

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που «ξεδιπλώνει» μέρα με τη μέρα πλέον η Άγκυρα αφορά  τη θάλασσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ανώτατες πηγές του Πολεμικού μας Ναυτικού. Και ο Στόλος μας, προσθέτουν, είναι αυτός ο οποίος καθημερινά βρίσκεται εκεί, στις περιοχές τις οποίες «σημαδεύει» ο τουρκικός μαξιμαλισμός. Με την τουρκική «βεντάλια» των διεκδικήσεων να ανοίγει συνεχώς η ενίσχυσή του καθίσταται πλέον επιβεβλημένη, τονίζουν με νόημα.

 
 

 


σχετικα αρθρα