ΑΜΥΝΑ

Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το σενάριο για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης - Εγρήγορση στην Αθήνα

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 1 Δεκεμβρίου 2019, 11:22
Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το σενάριο για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης - Εγρήγορση στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες με την Λιβύη.

Την ενέργεια αυτή της Άγκυρας που καταδικάστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το ΕΛΚ ακολούθησαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν που προκάλεσαν την αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου από τα εγκαίνια του TANAP.

Σενάριο για γεωτρήσεις

Το σενάριο για την δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Λιβύη διακινείται εδώ και καιρό στην Τουρκία και από τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκυρα επιθυμούσε κάποιου είδους συμφωνία με την Τρίπολη.

Αν και η Λιβύη μιλάει για μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς δεν είναι σε θέση να υπογράψει συμφωνία με τον εμφύλιο στη χώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη εντούτοις η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για συμφωνία. 

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι να παραχωρηθεί στην Τουρκία κάποιο οικόπεδο από την Λιβύη στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να γίνουν σεισμογραφικές έρευνες. Εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει σε εφαρμογή αυτό το σενάριο τους επόμενους μήνες τότε δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος νότια της Κρήτης

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Προετοιμασμένη η Ελλάδα

οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στα εγκαίνια του αγωγού TANAP στην Ύψαλα δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία υπολόγιζε ως πολύ πιθανή μία τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. 

Πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου μεταβεί στην Τουρκία υπήρχε συζήτηση και είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν θα αποχωρούσε αμέσως από την εκδήλωση όπως και συνέβη. 

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου λέγοντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν».

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση – απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, τονίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά της, «υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».