ΑΜΥΝΑ

Ενεργή η παρουσία του Ισραήλ στη Μεσόγειο - Ισχυρή υποστήριξη του Τελ Αβίβ στις Ελληνικές θέσεις - To μήνυμα που έστειλαν στην Άγκυρα ισραηλινά αεροσκάφη

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2019, 07:40
Ενεργή η παρουσία του Ισραήλ στη Μεσόγειο - Ισχυρή υποστήριξη του Τελ Αβίβ στις Ελληνικές θέσεις - To μήνυμα που έστειλαν στην Άγκυρα ισραηλινά  αεροσκάφη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Άξονας Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανοιχτά της Τρίπολης, Νότια της Μάλτας στην ''καρδιά'' της Μεσογείου πέταξαν χθες για πολλές ώρες  τουλάχιστον δύο υπερσύγχρονα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και ιπτάμενο τάνκερ του Ισραήλ.

Εκατοντάδες μίλια μακριά από το Τελ Αβίβ η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκτέλεσε άσκηση στα όρια του FIR Μάλτας σε μια ''θερμή'' περιοχή κοντά στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη.

Και μόνο το γεγονός ότι στην αεροπορική άσκηση έλαβαν μέρος τα υπερσύγχρονα ιπτάμενα ραντάρ G550 με ικανότητα να ''διαβάζουν'' κάθε ιπτάμενο στίγμα σε μεγάλες αποστάσεις δείχνει το ενδιαφέρον της Ισραηλινής αεροπορίας να δηλώσει παρών αλλά και να συλλέξει πληροφορίες στην περιοχή.

Ισραηλινά αεροσκάφη μάλιστα κατά την επιστροφή τους στη βάση τους σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού πέταξαν πάνω από Ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η στρατηγική συνεργασία με την Αθήνα συνεχώς αναβαθμίζεται.

Ενδεικτική τις στήριξης του Τελ Αβίβ προς την Αθήνα είναι η ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών αμέσως μετά την υπογραφή της προκλητικής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ του Τούρκου  προέδρου Ερντογάν και του προέδρου της κυβέρνησης της Τρίπολης Αλ Σάρατζ.

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή και αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμφωνία η οποία περιλαμβάνει και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και στο GNA του προέδρου Αλ Σάρατζ. Αμέσως μετά τις υπογραφές ένα ακόμη μεταφορικό αεροσκάφος Cargo απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μισράτα το οποίο ελέγχει το GNA.

Άξονας Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ

Τις προηγούμενες ημέρες για μια ακόμη φορά Ισραηλινοί SOF αλλά και η Πολεμική Αεροπορία του Τελ Αβίβ  βρέθηκαν στη Κύπρο και εκπαιδεύτηκαν πάνω στο όρος Τρόοδος μαζί με Κύπριους κομάντος. Μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άνδρες των Ειδικών Επιχειρήσεων για περίπου μια εβδομάδα εκτέλεσαν σενάρια μάχης επικεντρωμένα κυρίως στον ανορθόδοξο πόλεμο.

Την άσκηση σφράγισε με την παρουσία του και ο Αρχηγός των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Αβίβ Κοχάβι. Το Ισραηλινό επιτελείο μάλιστα αποδέσμευσε ένα εντυπωσιακό βίντεο από την εκπαίδευση στην Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η αεροναυτική άσκηση ''ΝΗΡΗΙΣ'' στο Κρητικό Πέλαγος όπου επίσης συμμετείχαν Ισραηλινές ναυτικές μονάδες αλλά και ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην ίδια άσκηση ενώ είχαν προσκληθεί και οι Τούρκοι οι οποίοι αρχικά είχαν αποδεχτεί και φαινόταν ότι θα συμμετείχαν μαζί με την ομάδα SNMG2 του ΝΑΤΟ στη συνέχεια ακύρωσαν. Τόσο οι περιοχές των ασκήσεων όσο και η συμμετοχή των Ισραήλ λειτούργησαν αποτρεπτικά για την Άγκυρα. 

Στην Κρήτη και στην περιοχή του αεροδρομίου στο Ηράκλειο Ισραηλινοί κομάντος στα μέσα Νοεμβρίου είχαν πραγματοποιήσει σε συνεργασία με Έλληνες SOF κοινή άσκηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Oι άριστες εντυπώσεις από τη συνεργασία Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων όσο κράτησε η  ''Βlue Flag'' στην έρημο Νεγκέβ σηματοδοτούν και τη συνέχεια της συνεργασίας για τις Πολεμικές Αεροπορίας των δύο κρατών. Έως το επόμενο μεγάλο ραντεβού την Άνοιξη στον ''ΗΝΙΟΧΟ'' θεωρείται βέβαιο ότι HAF και IAF θα πραγματοποιήσουν μικρής κλίμακας κοινές ασκήσεις τους επόμενους μήνες.