current views are: 8

8 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:31

Οι χάρτες του Τούρκου Ναυάρχου οδηγούν την Άγκυρα – Οι επόμενες κινήσεις σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

«Μπροστά ο στόλος. Πίσω τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα»

Δημοσίευση 12:31’

«Μπροστά ο στόλος. Πίσω τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα»

Από το 2012 ο «νονός» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yayci είχε σχεδιάσει τους χάρτες τους οποίους η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως «οδηγό» για τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο απόστρατο πλέον Ναύαρχο, το θαλάσσιο οικόπεδο 15-σύμφωνα με την Ελληνική οριοθέτηση-ακριβώς στο Νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα ενώ το οικόπεδο 20 βρίσκεται μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

Από τότε ο Cihat Yayci είχε ζητήσει από την Άγκυρα να επισπεύσει την συμφωνία με την Τρίπολη και να προχωρήσει σε ενέργειες αμφισβήτησης τόσο μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και μάλιστα ο Τούρκος Ναύαρχος, καθοδηγητής του Τουρκικού μαξιμαλισμού στη θάλασσα, είχε σπεύσει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Διαμήνυε ότι μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα αποτελούσε δυσμενέστατη για την Τουρκία εξέλιξη η οποία πάση θυσία θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Πρότεινε δε στην κυβέρνηση της χώρας του να προχωρήσει και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ όπως έκανε η Τουρκία το 1986 στη Μαύρη Θάλασσα.

Από τότε άλλοτε ταχύτατα και άλλοτε με πιο αργούς ρυθμούς η Άγκυρα κάνει πράξη το «δόγμα» Υayci υιοθετώντας πλήρως σχεδόν όλα όσα πρότεινε ο Τούρκος Ναύαρχος.

«Μπροστά ο στόλος. Πίσω τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα»

Άρνηση περιοχών. Αποτροπή εισόδου. Αποστολή σεισμογραφικών και γεωτρύπανων. Παρεμπόδιση ξένων εταιριών.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις «προσταγές» Yayci είναι η υποστήριξη κάθε ενέργειας από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα προχωρά τα τελευταία χρόνια σε ένα ξέφρενο εξοπλιστικό «ράλι» ενίσχυσης του ναυτικού της με κατασκευή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων τα οποία θα υποστηρίξουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Δυο ελικοπτεροφόρα, έξι υποβρύχια και τέσσερις κορβέτες ήδη «χτίζουν» και παραδίδουν σταδιακά τα Τουρκικά ναυπηγεία ενώ η Άγκυρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών.

«Γαλάζια Πατρίδα» στην πράξη

Το «δόγμα» Υayci εδώ και τρία χρόνια γίνεται πράξη στην Κύπρο.

Ξεκίνησε με προκλητικές navtex και στη συνέχεια ασκήσεις μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Έπειτα από τον αρχικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα «αντεπιτέθηκε» σχεδόν με κάθε τρόπο. Για να φτάσει να πραγματοποιήσει ακόμα και γεώτρηση μέσα σε Κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Akar μετέβη στην Τρίπολη μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγό Guller.

Σε στρατιωτική βάση παρουσίασε χάρτες στους οποίους «εξαφάνιζε» Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

Τουρκία και Λιβύη έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα υποστήριξε. Η πίεση στον πρόεδρο Σάρατζ με ταυτόχρονη παροχή στρατιωτικής βοήθειας «έσυρε» την Λιβυκή κυβέρνηση να υιοθετήσει τις θέσεις της Άγκυρας.

Οι επόμενες κινήσεις

Τα επόμενα σχέδια της Άγκυρας όπως εκτιμούν Ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα είναι να κορυφώσει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και σταδιακά να τις επεκτείνει με προσεκτικά όμως βήματα και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρώτος στόχος την Τουρκίας θα είναι ο έλεγχος των Ελληνικών αντανακλαστικών.

Τα «κελεύσματα» Yayci δείχνουν κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη Τουρκική προσπάθεια πάντως τον περασμένο Οκτώβριο με το Barbaros κοντά στο Καστελόριζο έπεσε σε Ελληνικό τείχος.

Και το Πολεμικό Ναυτικό ήδη φροντίζει για την επόμενη «κόκκινη γραμμή».


σχετικα αρθρα