current views are: 27

8 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση04:53

Το παρασκήνιο της απόφασης για την απόκτηση των stealth μαχητικών – Μια Μοίρα F-35 o στόχος της Αθήνας

Για το ελληνικό επιτελείο το βασικό μέλημα στην προκειμένη συγκυρία φυσικά και δεν είναι το F-35 αλλά η έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 και κυρίως η αύξηση στις διαθεσιμότητες όλων των ιπτάμενων μέσων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία

Δημοσίευση 04:53’

Για το ελληνικό επιτελείο το βασικό μέλημα στην προκειμένη συγκυρία φυσικά και δεν είναι το F-35 αλλά η έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 και κυρίως η αύξηση στις διαθεσιμότητες όλων των ιπτάμενων μέσων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία

Εδώ και αρκετό καιρό για την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση, ότι το F-35 θα είναι το επόμενο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και μάλιστα το αρχικό χρονοδιάγραμμα φαίνεται να προβλέπει την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 BLOCK 52 σε VIPER και ενώ θα είναι σε εξέλιξη η μετατροπή των Block 50 σε F-16 Block 52 M.

Τότε η Αθήνα θα στοχεύει στην απόκτηση σε πρώτη φάση μιας τουλάχιστον μοίρας F-35, δηλαδή περίπου 20 αεροσκαφών.

Ωστόσο, το τελευταίο που προβληματίζει αυτήν τη στιγμή τους Έλληνες επιτελείς είναι εάν και πότε το υπερσύγχρονο μαχητικό 5ης γενιάς θα βάλει τη γαλανόλευκη στις πτέρυγες.

Πώς όμως φτάσαμε στην απόφαση ότι μελλοντικά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να συμπεριλάβει στο οπλοστάσιό της το αμερικανικό μαχητικό; Αλλά και γιατί αφού το F-35 κρίνεται ως εξαιρετικά χρήσιμο αεροσκάφος για την ελληνική αεράμυνα η απόκτησή του δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα «γεράκια» της Αεροπορίας μας;

Τόσο οι παρουσιάσεις του αμερικανικού μαχητικού, οι οποίες έχουν γίνει στους Έλληνες επιτελείς, αλλά κυρίως η εμπειρία των Ελλήνων αεροπόρων από ασκήσεις όπου έλαβαν μέρος και τα F-35 αποτέλεσαν καταλυτικούς παράγοντες για να σχηματιστεί μια πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Πριν καν εντοπιστούν τα F-35 αν και πετούσαν με ανακλαστήρες, δηλαδή δεν αξιοποιούσαν καν τη δυνατότητα stealth, αυτά είχαν ήδη «κλειδώσει» στα ραντάρ αλλά και στα όπλα τους τα αντίπαλα μαχητικά.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες διαπιστώσεις που μεταφέρθηκε από τους Έλληνες πιλότους, οι οποίοι πέταξαν μαζί με F-35 στην πρόσφατη Blue Flag, στους ανωτέρους τους αξιωματικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Πάνω από την έρημο του Ισραήλ τα ελληνικά «γεράκια» φαίνεται ότι διαπίστωσαν πόσο εύκολο ήταν για το αμερικανικό μαχητικό να εντοπίζει μεγάλο αριθμό στόχων ακόμα και από διπλάσια απόσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα αεροσκάφη. Να αξιολογεί το βαθμό απειλής και να δίνει στον αεροπόρο τη δυνατότητα πολλαπλής στοχοποίησης.

Κάθε ένα τέτοιο αεροσκάφος όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά λειτουργούσε ταυτόχρονα σαν ιπτάμενο ραντάρ, πλατφόρμα επεξεργασίας πληροφοριών από δεκάδες πηγές αλλά και σαν όπλο αναχαίτισης και κρούσης. Και μάλιστα σε σενάρια όπου τα F-35 δεν βρισκόταν σε ρόλο επιτιθέμενου αλλά αμυνόμενου και αυτό, όπως τονίζεται με νόημα, είναι η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για επιθετικό όπλο το οποίο δεν «κουμπώνει» στις Ελληνικές ανάγκες.

Ανάλογες εκτιμήσεις είχαν γίνει και κατά τη διάρκεια του τελευταίου «ΗΝΙΟΧΟΥ» την περασμένη άνοιξη.

Όλες οι λεπτομέρειες για την «ταυτότητα» και τις δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού τέθηκαν υπόψη του ίδιου του πρωθυπουργού από τη στρατιωτική ηγεσία, τόσο κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και τις τελευταίες ημέρες ενόψει της συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ και των επαφών του στις ΗΠΑ.

Πέρα από τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική καλά «διαβασμένος» για το stealth μαχητικό. Και ήδη έθεσε τη βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις όχι μόνο για την απόκτηση F-35 αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα με την κατασκευή έστω και κάποιων περιορισμένων εξαρτημάτων του μαχητικού ή ανάληψη μέρους της συντήρησής τους.

Όμως, για το ελληνικό επιτελείο το βασικό μέλημα στην προκειμένη συγκυρία φυσικά και δεν είναι το F-35 αλλά η έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 και κυρίως η αύξηση στις διαθεσιμότητες όλων των ιπτάμενων μέσων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

«Με την Ανατολική Μεσόγειο να «βράζει» και την Άγκυρα να απειλεί άμεσα με έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να περιμένει ούτε της περισσεύει έστω και ένα μαχητικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Ο αγώνας δρόμου για να φτάσουν τα πρώτα γαλλικά ανταλλακτικά στην Τανάγρα για τα Mirage βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ και στις Πολεμικές μοίρες των F-16 γίνεται έντονη προσπάθεια να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι διαθεσιμότητες. Αλλά και η πίστωση για τα ανταλλακτικά των F-4 δίνει στους δοκιμασμένους «γερόλυκους» της Πολεμικής Αεροπορίας δυνατότητα για πλήρη αξιοποίηση.


σχετικα αρθρα