current views are: 23

21 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση08:29

Αγώνας δρόμου με πολλά «αγκάθια» μέχρι να πετάξουν τα ελικόπτερα Kiowa στα ακριτικά μας νησιά – Οι «ινδιάνοι» αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος και θωρακίζουν το Αιγαίο

Τα μονοκινητήρια ελικόπτερα Kiowa αν και μικρά σε μέγεθος διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός αφού έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τόσο τα αντιαρματικά βλήματα Hellfire όσο και ρουκέτες.

Δημοσίευση 08:29’

Τα μονοκινητήρια ελικόπτερα Kiowa αν και μικρά σε μέγεθος διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός αφού έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τόσο τα αντιαρματικά βλήματα Hellfire όσο και ρουκέτες.

Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa αποτελεί δίχως αμφιβολία μια από τις πολλές προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες όταν η Αεροπορία Στρατού τα παρέλαβε από τις ΗΠΑ περνά μέσα από σημαντικά εμπόδια. Στα υπόστεγα και στην πίστα της βάσης των “ινδιάνων” στο Στεφανοβίκειο Βόλου η προσπάθεια για επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa συναντά πολλά “αγκάθια” τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν.

Τόσο η εκπαίδευση χειριστών οι οποίοι θα πετούν τους “ινδιάνους” της Αεροπορίας Στρατού όσο και οι τεχνικές εργασίες για την παράδοση “ετοιμοπόλεμων” ελικοπτέρων φαίνεται ότι αποτελούν ζητήματα τα οποία προβληματίζουν την ηγεσία του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την προσπάθεια που γίνεται από την Αεροπορία Στρατού έως τώρα μόλις 6 χειριστές έχουν εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς και έχουν ήδη πιστοποιηθεί προκειμένου να επανδρώσουν τα επιθετικά-αναγνωριστικά ελικόπτερα.

Η αδυναμία να βρεθούν γρήγορα χειριστές και να εκπαιδευτούν οδηγεί τους Επιτελείς να εξετάσουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προωθήσουν στα Kiowa χειριστές που ήδη πετούν τα ελικόπτερα Huey της Αεροπορίας Στρατού .

Ένα ακόμη “πονοκέφαλο” για τους Έλληνες Επιτελείς αποτελεί το γεγονός ότι και στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης παρατηρούνται καθυστερήσεις. Η Αμερικανική εταιρία η οποία έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ελλήνων μηχανοσυνθετών φέρεται να δυσκολεύεται ακόμα και να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός Κiowa παραμένει ακόμα στις αποθήκες, ακριβώς όπως ξεφορτώθηκαν από το Αμερικανικό πλοίο τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Τότε ο Στρατός Ξηράς είχε παραλάβει συνολικά 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Στεφανοβίκειο.

Ελικόπτερα Kiowa πέταξαν στον Έβρο και στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος κατά τη διάρκεια της Εθνικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο η πτήσεις ήταν εκπαιδευτικές και στο πλαίσιο παρουσίασης των ελικοπτέρων και όχι επιχειρησιακές.

Μάλιστα, είχαν γίνει από μικτά πληρώματα Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών. Kiowa είχαν επίσης παρουσιαστεί ως στατικά εκθέματα τόσο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο και λίγες εβδομάδες αργότερα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας κατά τη διάρκεια Air Show. Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν η αφορμή που έβαλε ξανά τα Kiowa σε σχηματισμούς μαζί με τα άλλα επιχειρησιακά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Όμως οι “ινδιάνοι” αγοράστηκαν για να συμβάλουν στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αρχικός στόχος από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ήταν έως το καλοκαίρι να έχει ήδη συγκροτηθεί το πρώτο τάγμα ελικοπτέρων Kiowa δηλαδή περίπου 20 ‘’ινδιάνοι’’ με το απαραίτητο προσωπικό, χειριστές και τεχνικούς, ώστε να αρχίσουν να μεταφέρονται στα ακριτικά νησιά από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Εκεί τα ελικόπτερα σχεδιάζεται να μπουν σε υπηρεσίες Readiness κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα μαχητικά επιφυλακής της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ωστόσο σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αυτό δείχνει να είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέκτησαν τα 70 μεταχειρισμένα Kiowa τα οποία είχε αποσύρει ο Αμερικανικός Στρατός έναντι μόλις 44 εκ δολαρίων έπειτα από διαπραγματεύσεις. Από αυτά σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα περισσότερα θα διαμορφωθούν για πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση ενώ ένας αριθμός θα χρησιμοποιηθεί για ανταλλακτικά.

Τα μονοκινητήρια ελικόπτερα Kiowa αν και μικρά σε μέγεθος διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός αφού έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τόσο τα αντιαρματικά βλήματα Hellfire όσο και ρουκέτες. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα και πλεονέκτημά τους αποτελεί το σύστημα Mast Mounted Sight πάνω από τους έλικες. Πρόκειται για υψηλής ανάλυσης κάμερα αλλά και θερμικό αισθητήρα που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα.

 


σχετικα αρθρα