current views are: 10

18 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση19:40

Μήνυμα στην Τουρκία: Αναβαθμίζεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ – Μπαράζ κοινών ασκήσεων

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας των δύο κρατών για το 2020

Δημοσίευση 19:40’

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας των δύο κρατών για το 2020

Με μια σειρά ασκήσεων υψηλού συμβολισμού σε αέρα, θάλασσα και στεριά αναμένεται να επισφραγιστεί τους επόμενους μήνες η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ.

Το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας των δύο κρατών για το 2020 το οποίο υπέγραψαν οι Διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας προβλέπει δράσεις τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Η αρχή γίνεται με τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβούν στο Ισραήλ Έλληνες SOF(Special Operation Forces) οι οποίοι θα εκπαιδευτούν μαζί με Ισραηλινούς επίλεκτους. Η εμπειρία άλλωστε από το παρελθόν όταν άνδρες του ΕΤΑ(Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) βρέθηκαν στο Τελ Αβίβ για συνεκπαίδευση με τους περιβόητους Sayeret έδειξε ότι οι επίλεκτοι κομάντος συνεργάστηκαν εξαιρετικά σε σύνθετα σενάρια υψηλών απαιτήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ισραηλινοί SOF θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως όπως πλέον και οι Έλληνες οι οποίοι επανδρώνουν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόσφατα Ισραηλινοί κομάντος εκπαιδεύτηκαν στην Κρήτη ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταβούν ξανά στην Ελλάδα και να λάβουν μέρος σε ασκήσεις αφού στη χώρα μας βρίσκουν διαφορετικό εδαφικό ανάγλυφο από αυτό στο οποίο έχουν συνηθίσει να εξασκούνται.

Θεωρείται δεδομένο ότι η Ισραηλινή πολεμική αεροπορία όχι απλά θα λάβει μέρος στον φετινό ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί με ενισχυμένη δύναμη τόσο σε αεροπορικά μέσα όσο και σε προσωπικό. Ερώτημα πάντως παραμένει ακόμη εάν οι Ισραηλινοί εκτός από μαχητικά F-16 και ιπτάμενα ραντάρ G550H θα φέρουν στην Ανδραβίδα και στην 117 Πτέρυγα Μάχης και άλλο τύπο αεροσκάφους όπως F-15.

Το τελευταίο διάστημα πάντως οι κοινές εκπαιδευτικές δράσεις μεταξύ της Hellenic Air Forces (HAF) και της Israeli Air Forces (IAF) είναι όλο και πιο συχνές με επίκεντρο κυρίως την περιοχή που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει έως τις ακτές του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκετές μάλιστα φορές τα Ελληνικά μαχητικά έχουν εφοδιαστεί στον αέρα από τα Ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ KC-130 και KC-707.

Αποκορύφωμα της συνεργασίας των Ελληνικών “γερακιών” με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους ήταν η μεγάλη αεροπορική άσκηση “Blue Flag” τον περασμένο Νοέμβριο στην έρημο Negev του Ισραήλ.

Στα σχέδια των δύο Γενικών Επιτελείων είναι και η συνεκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων όπως είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018 στο Ισραήλ. Εκεί είχαν πετάξει Ελληνικά Apache AH-64 αλλά και μεταγωγικά Chinook από την 1η ΤΑΞΑΣ για να λάβουν μέρος στην άσκηση ‘’White and Blue Glory’’. Παρά το γεγονός ότι όπως συμβαίνει και με τα μαχητικά σπάνια το Ισραήλ αποφασίζει να στείλει δυνάμεις εκτός της χώρας η Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσει για μια ακόμη φορά την εξαίρεση.

 

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ηγεσιών των ΕΔ Ελλάδας και Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης. Ο πρώην πλέον Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είχε επανειλημμένα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και διέθετε εξαιρετικές σχέσεις με τον ομόλογό του AvivKochavi. Σχέσεις που προτίθεται να συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων από τα δύο κράτη κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΝΗΡΗΙΣ” τον περασμένο Νοέμβριο στο Κρητικό Πέλαγος. Το Τελ Αβίβ τις δύο τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσει συνεχώς το πολεμικό του ναυτικό κατασκευάζοντας νέα σύγχρονα πλοία ενώ έχει αποκτήσει και σημαντικό αριθμό υποβρυχίων.

Η τεράστια παράδοση και εμπειρία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί χωρίς αμφιβολία δέλεαρ για τους Ισραηλινούς. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να δούμε κοινές ναυτικές ασκήσεις με έμφαση κυρίως στην προστασία πλωτών εγκαταστάσεων άντλησης υδρογονανθράκων.


σχετικα αρθρα