ΑΜΥΝΑ

Σκηνικό έντασης με το Barbaros στήνει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2018, 16:50 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2018, 17:40
Σκηνικό έντασης με το Barbaros στήνει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο
Facebook Twitter Whatsapp

Προκλητική ανακοίνωση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού πλοίου Barbaros και ελληνικής φρεγάτας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, κάνει λόγο το πρακτορείο Anadolu.΄

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό πλοίο που διενεργεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι υπήρξε παρέμβαση τουρκικών δυνάμεων, προκειμένου το Barbaros να συνεχίσει τις έρευνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια προκλητική ανακοίνωση, κατηγορεί την Αθήνα για «προσπάθεια δημιουργίας έντασης στην περιοχή».

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. 

Πάντως, από το Πεντάγωνο, σημειώνουν πως δεν υπήρξε επεισόδιο, ούτε καν οπτική επαφή μεταξύ των πολεμικών σκαφών των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρεφόταν κατά της Άγκυρας, για την τουρκική Navtex. 
«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση  δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

ΗΠΑ: «Όχι» σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση

Υπενθυμίζεται ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει να σταματήσει  «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑδεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

►Διαβάστε επίσης: «Χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία για το Barbaros