ΑΜΥΝΑ

Πώς εξελίχθηκε το επεισόδιο με το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Barbaros

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2018, 17:34 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2018, 22:24
Πώς εξελίχθηκε το επεισόδιο με το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Barbaros
Facebook Twitter Whatsapp

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κλίμα έντασης» επιχειρούν να δημιουργήσει η Τουρκία με το ερευνητικό / σεισμογραφικό σκάφος “Barbaros”. Και αυτό γιατί η Άγκυρα προσπαθεί να προκαταλάβει τις ελληνικές διπλωματικές αντιδράσεις και την επίδοση διαμαρτυρίας για τις προκλητικές ενέργειες τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών με το αντίστοιχο της Λευκωσίας, όπου δημιουργούνται προβλήματα με τις συνεχείς παράνομες ΝΑVTEX που εκδίδει.

Από το Πολεμικό Ναυτικό εστάλη εγκαίρως πλοίο στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ που πλέει στα ανοικτά του Λιβάνου (UNIFIL) για να αντικαταστήσει την εκεί επιχειρούσα εδώ και καιρό φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ». Έτσι, αποδεσμεύτηκε το ελληνικό σκάφος, το οποίο κατά την επιστροφή του, έμεινε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για έλεγχο και παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Barbaros”.

Με τον τρόπο αυτό το ΠΝ έχει ανά πάσα στιγμή δύο πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής στην περιοχή, λαμβάνοντας μέτρα έναντι των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα «ΝΙΚ.ΦΩΚΑΣ» παρακολουθούσε «εκ του σύνεγγυς» -αλλά πλέοντας πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα- το ερευνητικό Barbaros που συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο της Τουρκίας. Τα τουρκικά σκάφη έπλεαν παρανόμως πάνω από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανταλλάχτηκαν ηχητικά μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών και τα πλοία απομακρύνθηκαν, κάτι που ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «τα δύο πλοία δεν έχουν καν οπτική επαφή μεταξύ τους», κάτι βεβαίως που δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν (τουλάχιστον) ή και να «παρενοχλούν» ενίοτε το ένα το άλλο με το ραντάρ τους ή με ηλεκτρονικά μέσα.

Πάντως το ελληνικό ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αν και η ελληνική φρεγάτα θα εξακολουθήσει να παραμένει στην περιοχή.

►Διαβάστε επίσης: Σκηνικό έντασης με το Barbaros στήνει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο