current views are: 13

13 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:26

Τηλεοπτικό σποτ για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΓΕΕΘΑ

Με ένα λιτό, αλλά ουσιαστικό σποτάκι, το ΓΕΕΘΑ γιορτάζει την 21η Νοεμβρίου

Δημοσίευση 15:26’

Με ένα λιτό, αλλά ουσιαστικό σποτάκι, το ΓΕΕΘΑ γιορτάζει την 21η Νοεμβρίου

Με ένα λιτό, αλλά ουσιαστικό σποτάκι, το ΓΕΕΘΑ έκανε γνωστό ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για το φετινό εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Την 21η Νοεμβρίου, ανήμερα του εορτασμού των Εισοδείων της Θεοτόκου, γιορτάζουν οι Ελληνικές Ενόπλες Δυνάμεις.

Μία «σχέση» που έχει την έναρξή της στους Βυζαντινούς χρόνους, όταν η Παναγία ήταν ο υπέρτατος «Στρατηγός» των Βυζαντινών, προς την οποία μάλιστα είχαν αφιερώσει έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους Βυζαντινούς Ύμνους το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις πιο γνωστές εκείνες σελίδες γράφθηκαν το 626μ.Χ.., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους, οι οποίοι γνώριζαν την απουσία του Βυζαντινού στρατού στην μακρινή Περσία, και απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών.

Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνομένων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Την 8η Αυγούστου, η Κωνσταντινούπολη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της και ο χριστιανικός πληθυσμός της, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα νικητήρια και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Συμφώνα  με άλλες ιστορικές πηγές, ο «Ακάθιστος Ύμνος» συνδέεται και με άλλα παρόμοια γεγονότα, όπως τις πολιορκίες και την σωτηρία της Κωνσταντινουπόλεως επί των Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673), Λέοντος του Ισαύρου (717-718) και Μιχαήλ του Γ΄ (860).

Στη νεότερη ελληνική ιστορία η Ημέρα των ΕΔ γιορταζόταν κάθε χρόνο την 15η Αυγούστου. Μετά από σχετική απόφαση, η εορτή μεταφέρθηκε α στις 21 Νοεμβρίου καθώς το καλοκαίρι δεν «βόλευε» ούτε τους επισήμους, ούτε και τον κόσμο που ήταν σε άδειες και έπρεπε να τις διακόψουν για να παραστούν στις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.


σχετικα αρθρα