<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΑΜΥΝΑ

Ρήγας: Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά δίκαια και η εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:38 / Ανανεώθηκε 7 Δεκεμβρίου 2018, 13:39
Ρήγας: Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά δίκαια και η εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών
Facebook Twitter Whatsapp
Πώς σχολίασε τις τουρκικές προκλήσεις

Σειρά επαφών και συναντήσεων στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής και το προσωπικό των εκεί ελληνικών αποστολών, προς τους οποίους μιλώντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα εθνικά δίκαια, η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτα», είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Επίσης, ο ΑΝΥΕΘΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην ΕΕ Πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου, με τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Πρέσβη Ρούσο Κούνδουρο και με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ Πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη.

Αρχικώς, ο Π.Ρήγας επισκέφθηκε το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe /SHAPE) στην Μονς, όπου συναντήθηκε με την εκεί ελληνική αντιπροσωπεία και απηύθυνε χαιρετισμό στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που υπηρετεί εκεί, τονίζοντάς τους, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες που υπηρετούν στο Στρατηγείο, με υπευθυνότητα φέρουν σε πέρας την αποστολή τους «διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην εγγύηση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «θα ήθελα να σας τονίσω ότι είμαστε μια χώρα ειρηνική. Μια χώρα στην οποία οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελούν ύψιστα ιδανικά. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αδυναμία και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κεκτημένα μας. Έτσι, και από εδώ, από αυτόν τον χώρο, όπως άλλωστε και από κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, δηλώνουμε για ακόμη μία φορά, ότι είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς τα εθνικά δίκαια και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφορικώς με την Τουρκία και τα όσα αυτή πράττει σε βάρος της Ελλάδας ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και τις δομές του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, ως πλατφόρμα για να προωθήσει τις εθνικές της επιδιώξεις, διατυπώνοντας θέσεις οι οποίες είναι έξω από κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Εσείς είστε το ανάχωμα σε αυτές τις προσπάθειες. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση».

Ακολούθως ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε την  Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στη Στρατιωτική Επιτροπή Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ), όπου μιλώντας προς τα εκεί υπηρετούντα στελέχη των ΕΔ σημείωσε τα εξής: 

«Όπως στην πατρίδα, όπου οι συνάδελφοί σας αγωνίζονται καθημερινά, έτσι και εσείς, από τις ομάδες εργασίας της στρατιωτικής επιτροπής που συμμετέχετε, με τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας σε ζητήματα τόσο εθνικά όσο και του ΝΑΤΟ, εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και δίνετε το δικό σας αγώνα για να εξασφαλίσετε τα εθνικά συμφέροντα μέσω των συμμαχικών κειμένων».

Και κατέληξε: «Θα ήθελα να θυμάστε πάντα, ότι οι υπηρεσίες που είστε τοποθετημένοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και κρίσιμο παράγοντα στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων με ιδιαίτερα βαρύνουσα στρατηγική αξία».

Η «περιοδεία» του ΑΝΥΕΘΑ στις ελληνικές στρατιωτικές αποστολές στο Βέλγιο κατέληξε στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μιλώντας στο προσωπικό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω ότι εκτελείτε άριστα τα καθήκοντά σας και ότι είσαστε άριστοι πρεσβευτές της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε υπερήφανοι όλοι μας για το έργο σας το οποίο φθάνει σε εμάς και σας διαβεβαιώνω ότι το εισπράττουμε πίσω στην Ελλάδα. Από εδώ λοιπόν, από αυτόν τον χώρο, όπως άλλωστε και από κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, δηλώνουμε για ακόμη μία φορά, ότι είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς τα εθνικά δίκαια και η εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».