ΠΕΡΙ ΓΕΥΣΕΩΝ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πώς και γιατί φτιάχνεται ασβεστόνερο για κάποια γλυκά του κουταλιού

της Χριστίνας Τσαμουρά - Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2018, 10:03 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:25
Πώς και γιατί φτιάχνεται ασβεστόνερο για κάποια γλυκά του κουταλιού
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ασβέστης σε κάποια παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού ήταν ένα πολύ συνηθισμένο υλικό...

Τον ασβέστη ως υλικό σε «φαγώσιμα παρασκευάσματα» ακόμη το συναντάμε σε τοπικές συνταγές και σίγουρα «ξενίζει» τους νεότερους. Ας γνωριστούμε λίγο καλύτερα μαζί του.

Σύκο, βερίκοκο, κεράσι, καρπούζι, ντοματάκι και μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού ανήκουν στις συνταγές που είναι πολύ πιθανό να δείτε στα υλικά τους να σας ζητούν και ασβέστη. Γιατί; Ουσιαστικά τον θέλουν για να φτιάξουν ασβεστόνερο. Μέσα εκεί θα μείνουν τα φρούτα για κάποια ώρα, καθώς το ασβεστόνερο έχει την ιδιότητα να σφίγγει το φρούτο -κι ένα σφιχτό, κρουστό φρούτο επιτρέπει στη διαδικασία του βρασμού να ολοκληρωθεί χωρίς να αλλοιωθεί το σχήμα του αναβαθμίζοντας την τελική εικόνα του γλυκού. Γενικά ο ασβέστης και το ασβεστόνερο χρησιμοπούνται σε μαλακά κι ευαίσθητα φρούτα που αλλιώς δε θα άντεχαν την κατσαρόλα.

Πού θα βρείτε ασβέστη για γλυκά του κουταλιού. Τον ασβέστη θα τον προμηθευτείτε κανονικά από μαγαζιά με οικοδομικά υλικά -δεν πρόκειται για μια ειδική κατηγορία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσετε συγκεκριμένα «σβησμένο ασβέστη».Υπάρχει διαδικασία να σβήσετε μόνοι τον ασβέστη στο σπίτι, αλλά δε συντρέχει κανένας λόγος να μπλέξετε μ' αυτό απ' τη στιγμή που πωλείται έτοιμος στο εμπόριο.

Για να φτιάξετε ασβεστόνερο για γλυκά του κουταλιού, θα ανακατέψετε καλά 2 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό και στη συνέχεια θα σουρώσετε από την πιο λεπτή σίτα που έχετε. Ανάλογα τη συνταγή σας, τα φρούτα θα χρειαστεί να μείνουν σ' αυτό το ασβεστόνερο από 1 έως 4 ώρες, πριν συνεχίσετε τη διαδικασία.