<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΕΡΙ ΓΕΥΣΕΩΝ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Μια χειμωνιάτικη βόλτα στα θρυλικά βιεννέζικα café

της Χριστίνας Τσαμουρά - Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2018, 13:40 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2018, 13:38
Μια χειμωνιάτικη βόλτα στα θρυλικά βιεννέζικα café
Facebook Twitter Whatsapp

Τα ιστορικά καφενεία της Βιέννης έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως πολύτιμα στοιχεία μιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναγνωρισμένα το 2011 από την UNESCO ως πολύτιμα στοιχεία μιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τα ιστορικά βιεννέζικα café συνδέθηκαν τόσο με την αίγλη της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας όσο και με τη λογοτεχνική αφρόκρεμα του 19ου αιώνα, τότε που στην πρωτεύουσα της Αυστρίας γράφονταν λαμπρές στιγμές της ευρωπαϊκής διανόησης. 

Τα θρυλικά café της Βιέννης –παιδιά τους θεωρούνται και τα αστικά καφενεία της Αθήνας των αρχών του 20ού– έχτισαν το λαμπερό τους μύθο μέχρι τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια παράκμασαν και τις τελευταίες δεκαετίες ζουν μια «δεύτερη ζωή» χάρις την πολιτική προστασίας που υιοθετήθηκε και των επιχορηγήσεων που δόθηκαν για συντήρηση ή ανακαίνισή τους.

Δεν υπάρχει πιο ταιριαστή εποχή να απολαύσει κανείς έναν ζεστό καφέ και ένα φρεσκοφτιαγμένο Strundel στο αριστοκρατικά κομψό τους περιβάλλον από τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ας επισκεφτούμε –έστω και νοερά, γλιτώνοντας έτσι την αναμονή στην ...ουρά– μερικά απ’ τα παραδοσιακά καφενεία της Βιέννης…

Cafe Central Περίφημο λογοτεχνικό café με πάνω από 140 χρόνια ιστορίας, που πρωτοάνοιξε το 1876. Ως το γύρισμα του 20ού αιώνα υπήρξε δημοφιλής τόπος συνάντησης κορυφαίων προσωπικοτήτων της τέχνης, της λογοτεχνίας, της πολιτικής και των επιστημών. Εδώ απολάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον καφέ τους οι Arthur Schnitzler, Sigmund Freud και Leon Trotsky. Ατμόσφαιρα, μοναδική αρχιτεκτονική και ίσως το καλύτερο Apfelstrudel της πόλης, στη γωνία Strauchgasse και Herrengasse 14.

Café Sacher Πρόκειται για το ομώνυμο café του θρυλικού ξενοδοχείου της Βιέννης, που άνοιξε το 1832, και φιλοξένησε βασιλείς, αυτοκράτορες και όλη την αυστροουγγρική αριστοκρατία. Μάρμαρο και κόκκινο βελούδο εξακολουθούν να προσδίδουν στην ατμόσφαιρα αυτοκρατορικό μεγαλείο. Ουρά απ' τους επισκέπτες της πόλης για ένα φλιτζάνια ζεστό καφέ και ένα κομμάτι από τις διασημότερες Sachertorte της χώρας στη Philharmonikerstrasse 4. 

Gerstner K&K Hofzuckerbäcker Στέκει σε κομβικό σημείο μεταξύ της πλατείας Αγίου Στεφάνου και της Όπερας και έχει ιστορία από το 1847. Εκπροσωπεί υψηλότατου επιπέδου γαστρονομική τέχνη και τα γλυκίσματά του είναι φτιαγμένα εξολοκλήρου στο χέρι. Δύσκολο να καταγράψει κανείς ποιοι Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι το έχουν επισκεφτεί από την εποχή της αυτοκράτειρας Σίσσυς έως σήμερα– θα ήταν πιο πρακτικό να αναζητήσει ποιοι ΔΕΝ πήγαν. Επίσημος προμηθευτής των δεξιώσεων της Όπερα της Βιέννης από το 1869, σε μια μνημειώδη συνεργασία που συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Info: Kärntner Straße 13-15.

Café Landtmann Όταν κατά το έτος 1873 ο Franz Landtmann, που καταγόταν από οικογένεια αρτοποιών και καφεκοπτών, σκέφτηκε να ανοίξει το δικό του café στη Βιέννη μεταξύ δημαρχείου και πανεπιστημίου, προφανώς δεν φανταζόταν ότι δημιουργούσε ένα από τα πλέον κλασικά βιεννέζικα καφενεία, όπου θα απολάμβαναν τον καφέ τους μια στρατιά διασημοτήτων, απ’ τους οποίους κάποιοι δεν είχαν καν γεννηθεί (όπως η Marlene Dietrich, η Romy Schneider, ο Burt Lancaster κι ο Paul McCartney). Info: Universitätsring 4A. 

Café Imperial Από το 1873 σερβίρει εκλεκτούς καφέδες και ολόφρεσκα γλυκίσματα στη λαμπρή πελατεία του, στην οποία συγκαταλέγεται ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Gustav Mahler και ο διάσημος Αυστριακός θεατρικός συγγραφές και κριτικός Karl Kraus. Εκτός από ροφήματα και επιδόρπια, εδώ ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και εξαιρετικό βιεννέζικο σνίτσελ. Info: Kärntner Ring 16.

ΠΗΓΗ: icookgreek.com