current views are: 4

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση09:34

Τα λάφυρα της Madonna

Μερικά από τα κομμάτια που απαρτίζουν την αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων συλλογή τέχνης της σταρ.

Δημοσίευση 09:34’
αρθρο-newpost

Μερικά από τα κομμάτια που απαρτίζουν την αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων συλλογή τέχνης της σταρ.

Μερικά από τα κομμάτια που απαρτίζουν την αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων συλλογή τέχνης της σταρ.

Η άρνησή της να δανείσει έναν από τους δύο τουλάχιστον πίνακες της Φρίντα Κάλο που έχει στην κατοχή της, το «My Birth», στο Ινστιτούτο Τεχνών του Ντίτροϊτ για την πολυαναμενόμενη έκθεση «Diego Rivera and Frieda Kahlo in Detroit» επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα της συλλογής της σταρ που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αξίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, τα πρώτα αποκτήματά της έπεσαν θύματα της καταστροφικής μανίας του δημιουργού της, του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, ο οποίος, αφού δώρισε τους πίνακές του στη φίλη του, κατόπιν τους πήρε πίσω για να τους καταστρέψει. Έκτοτε όμως, η Μαντόνα απέφυγε τις κακοτοπιές και οι πίνακες που πρόσθεσε στη συλλογή της έμειναν στην κατοχή της εκτός από λίγους τους οποίους πούλησε, είτε γιατί το χρηματικό αντίτιμο ήταν μεγάλο, είτε γιατί τους… ξεπέρασε.

Ιδού λοιπόν μερικά από τα αποκτήματα της σταρ η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στους δυνατούς παίκτες παγκοσμίως στην αγορά της τέχνης:

 

«Les Deux Bicyclettes» (1944) του γάλλου πρόδρομου της pop-art Φερνάν Λεζέ. Το έργο το απέκτησε η Μαντόνα το 1987 όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως συλλέκτρια έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τιμές που πιάνουν πλέον τα έργα του ζωγράφου.

 

Το 2013 η Μαντόνα πούλησε ένα ακόμα έργο του Λεζέ, το «Trois Femmes à la Table Rouge» , έναντι 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διατέθηκαν στο ίδρυμα –δικό της- Ray of Light Foundation για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων του σε χώρες της Ασίας.

 

Η Μαντόνα δήλωσε το 1990 σε συνέντευξή της στο Vanity Fair ότι διαθέτει μια εκτενή συλλογή έργων της πολωνής ζωγράφου του Μεσοπολέμου Ταμάρα ντε Λέμπιτσκα. Η εξωστρεφής θηλυκότητα και ο αισθησιασμός των έργων της ζωγράφου ταιριάζουν γάντι στην εικόνα της σταρ ως fashion icon, οπότε, υποθέτουμε, ότι δεν θα τα αποχωριστεί εύκολα.

 

Επισκέπτες του σπιτιού της σταρ στο Λος Άντζελες μαρτυρούν ότι οι τοίχοι του καθιστικού είναι διακοσμημένοι με τη γυμνή φωτογραφία της Κικί ντε Μονπαρνάς του Μαν Ρέι και την φωτογραφία του μποξέρ Τζόε Λιούις από τον Ίρβινγκ Πεν.

 

Εκτός από τους δύο πίνακες της Φρίντα Κάλο «Self Portrait with Monkey» (1940) και «My Birth», η Μαντόνα διαθέτει και έναν τουλάχιστον πίνακα του Ντιέγκο Ριβέρα.

 

Όπως έγινε γνωστό σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2000 η σταρ απέκτησε το έργο του Πικάσο «Buste de Femme à la Frange» (1938), πληρώνοντας περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.