current views are: 2

3 Μαΐου 2015
Δημοσίευση13:01

«’Εφυγε» η Μάγια Πλισέτσκαγια

Ο χώρος του κλασικού μπαλέτου θρηνεί, καθώς απεβίωσε σε ηλικία σε ηλικία 89 ετών στο Μόναχο η κορυφαία χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια.

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Ο χώρος του κλασικού μπαλέτου θρηνεί, καθώς απεβίωσε σε ηλικία σε ηλικία 89 ετών στο Μόναχο η κορυφαία χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια.

Ο χώρος του κλασικού μπαλέτου θρηνεί, καθώς απεβίωσε σε ηλικία σε ηλικία 89 ετών στo Μόναχο η κορυφαία χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το Σάββατο ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν, ο οποίος επεσήμανε ότι η καλλιτέχνιδα έχασε τη ζωή της αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί έκαναν τα παντα, όμως δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή. 

Η Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα και ήταν η μία από τις δύο μπαλαρίνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».

‘Εκανε την είσοδό της στα Μπολσόι το 1943 και ανελίχθηκε ταχύτατα, καθώς σύντομα έγινε μία από τις καλύτερες μπαλαρίνες της γενιάς της. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χόρεψε για τουλάχιστον 50 χρόνια στα Μπολσόι, πολύ αργότερα από την ηλικία στην οποία αποσύρονται οι μπαλαρίνες. 

Υπό το σταλινικό καθεστώς, η οικογένειά της χαρακτηρίστηκε “εχθρός του λαού”, ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938, ενώ η μητέρα της ήταν αιχμάλωτη σε καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καζακστάν.

Η ίδια είχε την ατυχία να είναι Εβραία σε μία περίοδο–τέλη της δεκαετίας του 40 και αρχές του 50–οπότε ο σοβιετικός ηγέτης έβλεπε παντού γύρω του σιωνιστικές συνωμοσίες.

Συλλυπητήρια μηνύματα στους συγγενείς της έστειλε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 


σχετικα αρθρα