ΤΕΧΝΗ

Οι μπάντες που διαλύθηκαν από την Kim Gordon Μουσείο Μπενάκη

Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2015, 19:37 / Ανανεώθηκε 8 Ιουνίου 2015, 15:22
Οι μπάντες που διαλύθηκαν από την Kim Gordon Μουσείο Μπενάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται η έκθεση της τέως frontwoman των Sonic Youth «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up» στο κολωνακιώτικο μουσείο.

Στις 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται η έκθεση της τέως frontwoman των Sonic Youth «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up» στο κολωνακιώτικο μουσείο.

Γοητευτική με τη λάμψη που έχουν τα ακατέργαστα διαμάντια, όμορφη χωρίς να είναι ζαχαρένια, πιστή στο παρελθόν της αλλά όχι νοσταλγική. Αυτή είναι η Κιμ Γκόρντον, η ξανθιά frontwoman των Sonic Youth, που θα μάς τιμήσει διά της παρουσίας της στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου για τα εγκαίνια της έκθεσης έργων της με τίτλο «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up». Με την ευκαιρία θα παρουσιάσει και μια μουσική performance με τους Body/Head, το πειραματικό μουσικό σχήμα που έχει συστήσει με τον κιθαρίστα Μπιλ Νέις.

Ο τίτλος της έκθεσης θα ιντριγκάρει φυσικά τους φίλους της ροκ μουσικής –οι Sonic Youth διαλύθηκαν το 2011 όταν η Γκόρντον και ο σύζυγός της και κιθαρίστας του συγκροτήματος Θέρστον Μουρ χώρισαν και η συνύπαρξή τους επί σκηνής κατέστη κάτι παραπάνω από προβληματική. Αποτέλεσμα του χωρισμού τους ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου «Girl in a Band: A Memoir» από την Κιμ Γκόρντον.

Όμως η δραστήρια Κιμ δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να δουλεύει εντατικά πάνω στα διάφορα προσωπικά projects της: εικαστικά, design, μόδα (X-Girl), μουσική, κινηματογράφο και βίντεο παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις σε κάθε επίπεδο.

Το αποτέλεσμα των κόπων της θα μπορέσουμε να το κρίνουμε σε λίγες ημέρες. Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Κεντρικού Κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη θα μετατραπεί σε μνημείο στα συγκροτήματα που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία (dissonance) και τις διάφορες πλευρές αυτού που σήμερα ονομάζεται noise music. Οι καμβάδες στα τελάρα θα αντιπροσωπεύουν συγκροτήματα noise μουσικής, ενώ τα γλυπτά στο δάπεδο θα είναι ονόματα συγκροτημάτων που δεν υπάρχουν πλέον και που χρησιμοποιούσαν τη δυσαρμονία — ένα μουσικό στοιχείο που ανάγεται στους Φουτουριστές.

H έκθεση «Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up» εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη. Θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, και θα διαρκέσει από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου.