ΤΕΧΝΗ

Η 8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων έρχεται

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 14:20 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 14:20
Η 8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων έρχεται
Facebook Twitter Whatsapp

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η μεγαλύτερη «έκθεση» αρχιτεκτονικών ιδεών και πεπραγμένων εν Ελλάδι.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η μεγαλύτερη «έκθεση» αρχιτεκτονικών ιδεών και πεπραγμένων εν Ελλάδι.

Η αρχιτεκτονική διέρχεται περίοδο κρίσης στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με συνέπεια οι νέοι έλληνες αρχιτέκτονες να αναζητούν επαγγελματική διέξοδο εκτός συνόρων ή σε άλλες ασχολίες άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών τους. Το γεγονός, παρά τις δυσκολίες που υποκρύπτει, μπορεί τελικά να μας βγει σε καλό. Πρώτον, διότι η ακατάσχετη οικοδομική δραστηριότητα δεν αποτελεί εγγύηση καινοτομίας και πολεοδομικού ορθολογισμού. Δεύτερον, διότι η υπερβολική ανάπτυξη στον τομέα της ατομικής κατοικίας εις βάρος των δημόσιων κτιρίων και του δημόσιου χώρου γενικότερα είχε οδηγήσει σε παραμορφώσεις.

Η φετινή 8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που εγκαινιάζεται σε μία εβδομάδα περίπου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) δείχνει τις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η αρχιτεκτονική τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Από τις 59 μελέτες που προκρίθηκαν φέτος  ένας σημαντικός αριθμός αφορά σε δημόσια έργα (διαμορφώσεις πλατειών, υπαίθριων χώρων, οδικών αξόνων, κ.ά.), οι μισές αφορούν σε μη υλοποιημένα έργα (Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο Πειραιά, Μουσείο για την Αξιοποίηση της Αργούς στο Βόλο, κ.ά.) και ένα σημαντικό ποσοστό αφορά σε έργα εκτός της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών.

Επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προβολή των νέων Ελλήνων -και Κυπρίων- δημιουργών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς –στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στις ΗΠΑ, στην Αφρική και στην Ασία.

Την επιτροπή επιλογής έργων αποτελούν οι Ανδρέας Γιακουμακάτος, Δημήτρης Ησαΐας, Κώστας Μωραΐτης, Μιχάλης Μανιδάκης και Διονύσης Σοτοβίκης. Η επιμέλεια και ο σχεδιασμός της έκθεσης είναι της Νάντια Κούλα. Τον σχεδιασμό του καταλόγου υπογράφει η Ιωάννα Κωστίκα. Η οργάνωση και συντονισμός είναι της Μαριάννας Μηλιώνη.

Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό κατάλογο.

8η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, 18 Σεπτεμβρίου έως 8 Νοεμβρίου, Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς).