ΤΕΧΝΗ

Ένα ελληνορθόδοξος ναός αναγεννιέται στο Μανχάταν

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2015, 21:01 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2015, 13:33
Ένα ελληνορθόδοξος ναός αναγεννιέται στο Μανχάταν
Facebook Twitter Whatsapp

Εγκαινιάζεται η έκθεση σχεδίων του Santiago Calatrava για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν.

Δεν ήταν ο μεγαλύτερος ούτε ο σημαντικότερος ελληνορθόδοξος ναός στις ΗΠΑ. Η όψη του δεν θύμιζε εκκλησιά –το κτίριο προορίζονταν αρχικά για άλλη χρήση- και, στη σκιά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έμοιαζε μικροσκοπικός, ένα πολεοδομικό παράδοξο που περιμένει να «τακτοποιηθεί». Τελικά, η μοίρα του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν σφραγίστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Κατέρρευσε κάτω από το βάρος των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων μετά από τη διπλή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Για την ακρίβεια, ήταν το μόνο άλλο κτίριο που υπέστη ολική καταστροφή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αφήνοντας άστεγη την ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής.

Όμως πλέον όλη η περιοχή βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των έργων ανοικοδόμησης που θα αποκαταστήσουν το τοπίο και τη λειτουργία της περιοχής, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται μέσα στο 2016 να ολοκληρωθεί η ανέγερση και του νέου ναού στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου στέκονταν το παλιό κτίσμα.

Και επειδή ο χρόνος πίσω δεν γυρνά, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής αποφάσισε ο νέος ναός να ανεγερθεί με προδιαγραφές σύγχρονου αρχιτεκτονικού μνημείου, που θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες και το τελετουργικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησιάς αλλά θα εκπέμπει ταυτόχρονα μήνυμα ομόνοιας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τον σχεδιασμό του νέου Αγίου Νικολάου ανέλαβε ο Santiago Calatrava, ο ισπανός αρχιτέκτονας που υπογράφει επίσης τα σχέδια για το πολύκροτο World Trade Center Transportation Hub, τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης που κατασκευάζεται στα έγκατα του Σημείου Μηδέν. Το όραμά του είναι ένα άθροισμα στοιχείων δανεισμένων από βυζαντινούς ναούς στην Θεσσαλονίκη (Αγία Σοφία) και στην Κωνσταντινούπολη (Αγία Σοφία, Μονή Χώρας) και καινοτόμων αρχιτεκτονικών λύσεων που θα επιτρέπουν το φως του ήλιου να καταυγάζει το εσωτερικό το πρωί, ενώ το βράδυ ο ναός θα λάμπει από το εσωτερικό, ένας φάρος πνευματικότητα ανάμεσα σε ναούς του εμπορίου.

Η έκθεση «Santiago Calatrava. Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν» που εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Κουμπάρη) παρουσιάζει τα στάδια της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες, σχέδια, ακουαρέλες, ψηφιακές αποδόσεις του ναού καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση με θέμα από το έργο του αρχιτέκτονα που πραγματοποιείται στη χώρα μας –το 2001 η Εθνική Πινακοθήκη είχε φιλοξενήσει έκθεση με τίτλο «Calatrava: Γλύπτης, Αρχιτέκτονας, Μηχανικός».

Santiago Calatrava. Η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν», Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 24 Σεπτεμβρίου - 25 Οκτωβρίου.