current views are: 8

27 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση17:50

Είναι η Lego ένοχη για πολιτική λογοκρισία;

Δημοσίευση 17:50’

Ο κινέζος αντικαθεστωτικός καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι κατηγορεί την εταιρεία πως δεν του διέθεσε προϊόντα της για να δημιουργήσει μια εγκατάσταση με θέμα την ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέσω του λογαριασμού του καλλιτέχνη στο Instagram, η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών αρνήθηκε να ικανοποιήσει την παραγγελία του για την αγορά μιας μεγάλης ποσότητας Lego τα οποία θα χρησιμοποιούσε για την δημιουργία ενός φιλόδοξου νέου έργου που προορίζεται  να εκτεθεί στην εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια στην Αυστραλία. Η εταιρεία δικαιολόγησε την άρνηση της με το επιχείρημα πως δεν θέλει το όνομά της να εμπλέκεται με ζητήματα πολιτικής.

Η ανακοίνωση του Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή κόντρα με τις κινέζικες αρχές, αφήνει επίσης αιχμές κατά βρετανικής εταιρείας η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει μια νέο Legoland τα περίχωρα της Σαγκάης. Ο υπαινιγμός είναι σαφής: Η Δύση παίζει το παιχνίδι της Κίνας αγνοώντας τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αντάλλαγμα την επέκταση της δραστηριότητας δυτικών εταιρειών στο έδαφός της.

Και για να υπογραμμίσει την άποψή του πόσταρε μια εικόνα με τουβλάκια Lego σε μια λεκάνη τουαλέτας με το εξής σχόλιο: «Η άρνηση της Lego να πουλήσει τα προϊόντα της στον καλλιτέχνη συνιστά πράξη λογοκρισίας και διακρίσεων».

Το συμβάν πυροδότησε φυσικά ποικίλες αντιδράσεις. Πρώτα απ’ όλα ανάμεσα στους θαυμαστές του έργου του Άι Γουέι Γουέι ο οποίος έχει ένθερμους οπαδούς σε όλο τον κόσμο και οι εκθέσεις των έργων του σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ γνωρίζουν θριαμβευτική επιτυχία. Πολλοί εξ’ αυτών εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στη Lego, άλλοι πάλι προσφέρθηκαν να του δωρίσουν οι ίδιοι τα ζωηρόχρωμα πλαστικά τουβλάκια που παράγει η εταιρεία.

Όσο για την ίδια τη Lego, αυτή επιβεβαίωσε τη στάση δια του εκπροσώπου Τύπου της εταιρείας. «Κάθε ιδιώτης μπορεί να αγοράσει τουβλάκια Lego ή να τα αποκτήσει με διάφορους τρόπους για να υλοποιήσει τα προσωπικά του projects, όμως, ως εταιρεία επιλέγουμε να απέχουμε από τέτοιες δραστηριότητες μέσω χονδρικής πώλησης. Όταν δεχόμαστε αιτήματα για δωρεές ή για να υποστηρίξουμε projects –και μέσω της χονδρικής πώλησης μεγάλης ποσότητας τούβλων Lego-, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι τα projects έχουν πολιτικό περιεχόμενο, αρνούμαστε ευγενώς να συμμετέχουμε».

 


σχετικα αρθρα