current views are: 7

9 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:55

Βρέθηκε επιτέλους ο τάφος της μυθικής βασίλισσας της Αιγύπτου Νεφερτίτης;

Εντατικές έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο δείχνουν ότι πίσω από τον τάφο του φαραώ ενδέχεται να υπάρχουν κρυφά δωμάτια.

Δημοσίευση 10:55’
αρθρο-newpost

Εντατικές έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο δείχνουν ότι πίσω από τον τάφο του φαραώ ενδέχεται να υπάρχουν κρυφά δωμάτια.

Εντατικές έρευνες στον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο δείχνουν ότι πίσω από τον τάφο του φαραώ ενδέχεται να υπάρχουν κρυφά δωμάτια.

Ο κόσμος της αρχαιολογίας είναι ανάστατος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ομάδα επιστημόνων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή και με τη χρήση υπερσύγχρονων συσκευών επιχειρεί να εντοπίσει κρυφά δωμάτια στο μαυσωλείο όπου φιλοξενούνταν η σαρκοφάγος του βασιλέως. Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Μαχμούντ αλ Νταμάτι, ένα γκρουπ αρχαιολόγων απ’ όλο τον κόσμο χαρτογραφούν το εσωτερικό του τάφου κάνοντας χρήση θερμογράφων υπέρυθρης ακτινοβολίας για να εντοπίσουν θερμοκρασιακές διαφορές στα τοιχώματα του τάφου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Οι έρευνες που έχουν ενταθεί –οι αρχαιολόγοι είναι αποφασισμένοι να μην φύγουν πριν καταλήξουν σε μια θετική απάντηση για την ύπαρξη ή μη δεύτερου τάφου- έρχονται στο κατόπι της δημοσίευσης τον Αύγουστο εργασίας την οποία υπογράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Νίκολας Ριβς, σύμφωνα με την οποία, ο διακεκριμένος «κάτοικος» του ταφικού μνημείου που δεσπόζει στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν ήταν ο Τουταγχαμών. Και αυτό, διότι το δωμάτιο στο οποίο φιλοξενούνταν η σαρκοφάγος του δεν ήταν όσο μεγαλοπρεπές όσο θα έπρεπε και πολλές από τις τοιχογραφίες εικονίζουν ένα πρόσωπο το οποίο δεν ταυτίζεται με εκείνο του νεαρού βασιλέα.

Η θεωρία του Ριβς είναι απλή: Ο Τουταγχαμών πέθανε σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία και απροσδόκητα, υποχρεώνοντας τους αρμόδιους να βρουν άμεσα λύση για την ταφή του. Γι’ αυτό, έχτισαν τις πόρτες που οδηγούν στον τάφο του αρχικού «κατοίκου» του μνημείου και τοποθέτησαν το λείψανο του βασιλέα σε έναν από τους προθάλαμους. Αυτόν αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη το 1923 και η λάμψη της ανακάλυψης θάμπωσε τους επιστήμονες που σταμάτησαν την έρευνα.

Η θεωρία αυτή, η οποία δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά, έχει οδηγήσει σε πυρετό διαβουλεύσεων ανάμεσα στους επιστήμονες οι οποίοι ελπίζουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακάλυψη του τάφου της μυθικής  Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, συζύγου του Ακετανών, γνωστού και ως αιρετικού βασιλέα, λόγω της πίεσης που άσκησε για την επιβολή της λατρείας του Ατόν στη χώρα. Η Νεφερτίτη είχε πεθάνει επτά χρόνια πριν από τον προγονό της Τουταγχαμών και από τα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτή –κυρίως η προτομή της που βρίσκεται στο Neues Museum Βερολίνου- συμπεραίνεται πως η επιρροή της, ιδιαίτερα μετά από τον θάνατο του συζύγου της, ήταν πολύ μεγάλη και άρα η ταφή της πρέπει να έγινε με όλες τις αρμόζουσες τιμές.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο είναι πιθανόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν όντως υπάρχουν κρυφά δωμάτια πίσω από τον τάφου του Τουταγχαμών. Τι περιεχόμενό τους, φυσικά, θα αργήσει να αποκαλυφθεί.