ΤΕΧΝΗ

Ιωάννης Μητράκας – Ο νεοβυζαντινός

Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2016, 15:41 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2016, 15:41
Ιωάννης Μητράκας – Ο νεοβυζαντινός
Facebook Twitter Whatsapp

Μια πραγματικά «θεόσταλτη» έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη

Μια πραγματικά «θεόσταλτη» έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη

Ένας από τους ελάχιστους «βυζαντινότροπους» σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ο Ιωάννης Μητράκας εκθέτει για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη. Μέσα από ογδόντα πέντε έργα του, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα, οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν την εξέλιξη της τέχνης του αυτοδίδακτου ζωγράφου από τον Προβατώνα του Έβρου, του οποίου έργα περιλαμβάνονται σε δεκάδες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μια εξέλιξη που αφομοίωσε επιρροές από τη θρακική παράδοση, την παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας –από όπου έλκει την καταγωγή της η οικογένεια του καλλιτέχνη-, την ανώνυμη βυζαντινή τέχνη καθώς και την «λόγια» εκκλησιαστική τέχνη (κρητοεπτανησιακή σχολή) για να τις μετασχηματίσει σε ένα υπερρεαλιστικό σύμπαν μορφοποιημένων ιδεών και ενεργών φιλοσοφικών συνειδήσεων.

Την έκθεση που επιμελήθηκε ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και συντόνισε η Πανωραία Μπενάτου, Ιστορικός Τέχνης-Βυζαντινολόγος, Μουσείο Μπενάκη, συνοδεύει μικρό έντυπο με εισαγωγικά κείμενα και επιλεγμένο οπτικό υλικό..

Περισσότερες πληροφορίες για τον ζωγράφο θα βρείτε στη διεύθυνση http://mitrakas.gr/

Ιωάννης Μητράκας – Ο νεοβυζαντινός, Μουσείο Μπενάκη – Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 3671000. Διάρκεια έκθεσης: Από 17/02 έως  27/03, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00–17.00, Πέμπτη, Σάββατο 9.00-24.00, Κυριακή 9.00-15.00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 5, € 3 (μειωμένο)